Poštanske marke povodom 40. godišnjice ‘Mućki’

Britanska kraljevska pošta odlučila je da povodom 40. godišnjice jedne od najboljih britanskih humorističkih serija “Mućke” napravi specijalnu ediciju poštanskih marki na kojima će se naći likovi braće Dereka (Del Boy) i Rodneyja Trottera i njihovih prijatelja iz Peckhama.

Na osam od ukupno 12 marki biće napisane čuvene replike iz serije, dok će na četiri biti istaknuta četiri glavna lika porodične loze Trottera.

Na marki s likom Del Boyja napisana je njegova čuvena rečenica “Sljedeće godine u ovo vrijeme bićemo milioneri!”, a uz Rodneyjev lik napisana je riječ “Kosmično!”, kojom ispoljava oduševljenje ili sarkastično razočarenje.

Pored Del Boyja i Rodneyja, izrađena je marka s likom njihovog djeda, koji je u seriji predstavljen kao Deka, uz koji je napisano “Oduvijek sam želio da posjetim Benidorm. Gdje je to?”, kao i marka sa likom strica Alberta, bivšeg pripadnika Britanske kraljevske mornarice, uz tekst “Tokom rata…”, zbog njegovih čestih ratnih priča.

Na ostalim markama nalaze se jednako kultni likovi Trigger, Denzil, supruge braće Trotter Raquel i Cassandra, Boycie, Marlene i pas Vojvoda, prenio je “Sky News”.

Serija je završena 2003. godine, a 11 godina kasnije snimljena je specijalna kratka epizoda u kojoj se, pored Sir Davida Jasona /Del Boy/ i Nicholasa Lyndhursta /Rodney/ pojavljuje bivši engleski fudbaler David Beckham.

Poštanske marke biće u prodaji od 16. februara.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *