Post festum: Kako glupo i nasilno uništiti privatni zdravstveni sektor

8
1351

“Nove mjere Kantonalnog štaba: Produženo radno vrijeme trgovina, zabrana obavljanja privatne prakse…”, tema je na koju je osvrtom reagovao Derviš Čičko, na svom Facebook profilu, a koji u cijelosti prenosimo.

Vrlo glupa, kontradiktorna, kontraproduktivna i pseudoideološki suludo neprijateljska odluka, koja nema nikakve veze sa realnim pandemijskim događanjima u Tuzli.

Svako arbitrarno represivno generaliziranje bez ikakve argumentacije, uvijek pokazuje ozbiljan manjak kompetencije, znanja i profesionalnosti, a prokazuje zataškavanje suštine problema i time njegovo nerješavanje.

Pa valjda je svakoj, pa i najobičnijoj policijskoj budali jasno, da novoklasterska eksplozija zaraze Covidom-19 u UKC-u Tuzla nema, generalno, nikakve veze sa privatnim medicinskim sektorom, čak suprotno.

Uostalom, da su primjenjivane sve usvojene preventivne antipandemijske mjere u UKC-u, ne bi bilo moguće da dođe na ovako banalan način do razbijanja njegovog cijelog “sanitarnog bedema”.

Već godinama hrpa doktora sa Gradine, uključujući i upravljačko-načelničku vrhušku, što legalno, što polulegalno, ali javno, honorarno radi, čak i u radnom vremenu, u privatnim medicinskim ustanovama.

Konačno, i tamo rade u pravilu dojučerašnji uposlenici UKC-a, gdje su izgradili svoje profesionalne karijere, a onda logikom sasvim opravdanog legitimnog privatnog interesa odnjedrili u “privatluk”.

Ovo besramno i primitivno komitetlijsko “milconersko” paušalno anatemiziranje privatne medicinske prakse, upravo pokazuje fatalnu menadžersku i kadrovsko-organizacijsku urušenost javnog zdravstvenog sektora.

A, svakako je šlag na tortu tog opasnog interesdžijskog šlamperaja, “sjajna ideja” aktuelnog premijera vlade TK i “gradinskog doktora-načelnika”, da se baš “leglo zaraze” -MIB ili Centar za srce, proglasi ključnim izolatorijem, a da osoblje, sada masovno u izolaciji, uključujući i direktora, postanu brana eksploziji zaraze, koju su sami “proizveli”.

Nije nigdje do sada, pa niti u Tuzli, ključ preventive širenja pandemije kretensko-restriktivni napad na sve što je privatni zdravstveni sektor, u stvari, pozitivno komplementarni dio javne zdravstvene zaštite, nego potpuno obrnuto: javni sektor je početak i kraj.

Ovakvim samoubilačkim potezima sve liči samo na haotičan kraj organizirano-kontrolirane “eskalacije” pandemije. (Piše: Derviš Čičko)

Download PDF

8 Komentari

  1. Bravo G-dine Čičko što bi se reklo,”Pravo u sridu”,samo vam inace fali da poentiranje izvedete u stilu da razumije i srednje obrazovan covjek(kojih je najviše)ovako ostane utisak,”Jest im se nagovorio al ne znam šta je na kraju rekao”. Igrajte za RAJU-to Vam je valjda i proklamovani cilj.

  2. Covjek se u ovom vremenu naslusa tolikih gluposti da mora potpuno mijenjati percepciju pojma COVJEK i konacno ga staviti u zoolosku vrstu najmocnijeg predatora. Jos ne mogu doci sebi od Durmitorske pameti da nas ceka veliki broj umrlih ili ona Gradonacelnik Tuzle iliti Komandant formirao EKSPERTNI gradski krizni stab. Totalno ludilo !!!

  3. Je li ovo pocetak kraja nepotizmu u BejHa zdravstvu ? Jel’ ovo puca halka kovana strpljivo unazad 28 godina? Cini mi se da je doktorima, bobinim i mominim sinovima i scerima neko unisao sazad !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here