Posljedni ispraćaj: Tuzla se oprostila od Željana Pilavdžića (Foto)

Veliki broj sugrađana, prijatelja, bivših saigrača i igrača koje je učio tajnama košarkaške igre, danas se oprostio od Željana Pilavdžića, velikog čovjeka kojeg ovdašnja javnost najviše pamti kao nekadašnjeg trenera i igrača Sloboda Dite.

Oni koji su danas bili ispred Komemorativnog centra Tuzla svjedočili su dugoj koloni onih koji su željeli izraziti saučešće i riječi podrške supruzi Enisi, sinu Đaniju i ostalim članovima porodice, javlja RTV Slon.

Željan Pilavdžić preminuo je u Tuzli nakon što je posljednjih nekoliko godina vodio tešku životnu bitku sa opasnom bolešću.

Kada je riječ o trenerskim dostignućima, njegova ekipa je tri puta osvajala naslov Bosne i Hercegovine i četiri puta se okitila titulom prvaka Kupa Bosne i Hercegovine. Sloboda Dita je u sezoni 1995/96 osvojila duplu krunu, a isti uspjeh ostvarili su i u sezoni 1996/97 te tako, pod vodstvom trenera Pilavdžića, ostvarili prvi nastup na europskoj sceni u okviru Kupa Raymonda Saporte.

Prije angažmana na mjestu glavnog trenera u Slobodi, Pilavdžić je trenirao zvorničku Drinu i banjalučki Borac nakon čega slijedi razdoblje na klupi tuzlanskog kluba. Pilavdžić je poslije trenirao još ekipe Brčkog i Studenta u svojoj trenerskoj karijeri. Osim klupskog nivoa, okušao se i kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine na Mediteranskim igrama, a bio je u igri i za selektora bosanskohercegovačke košarkaške reprezentacije.

Željan Pilavdžić je 2017. godine podvrgnuti operativnim zahvatima na UKC-u Tuzla. Nažalost, šest godina poslije u 67. godini života, izgubio je bitku sa opakom bolesti.

Ukopan je na Gradskom groblju Trnovac. (TL, Foto: D. Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *