Poslijeratna obnova Gaze koštaće 485 miliona dolara

Poslijeratna obnova Gaze koštaće 485 miliona dolara. Saopćila je ovo Svjetska banka. Poginulo je više od 260 ljudi, većinom Palestinaca.

Svjetska banka je danas saopštila da će obnova pojasa Gaze poslije najnovijeg razornog rata između Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, koji vlada tom palestinskom teritorijom, koštati do 485 miliona dolara.

Kako je navedeno, 380 miliona dolara će biti potrebno samo za obnovu štete, piše agencija Beta.

Izrael je izveo niz vazdušnih udara tokom 11-dnevnog rata u maju i palestinski ekstremisti su ispalili hiljade raketa, koje je uglavnom uspješno presreo izraelski sistem protivraketne odbrane “Gvozdena kupola”.

Poginulo je više od 260 ljudi, većinom Palestinaca.

Pojas Gaze je od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast od umjerenijeg rivalskog Fataha, pod parališućom blokadom Izraela i Egipta i još uvijek se oporavlja od tri prethodna rata s izraelskom vojskom.

Svjetska banka je procijenila da ekonomski gubici zbog rata iznose 190 miliona dolara, na teritoriji gdje je nezaposlenost već dostizala 50 procenata. Više od 4.000 domova je uništeno ili djelimično oštećeno.

Izrael krivi Hamas za civilne žrtve, tvrdeći da rakete ispaljuje iz stambenih kvartova i da vojska čini sve da poštedi civile.

U gusto naseljenom pojasu Gaze živi više od dva miliona Palestinca.

Putovanje sa te teritorije i ulazak na nju je oštro ograničeno, nestašice struje su česte, a uz to je suočena i sa pandemijom korona virusa.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *