Poruka iz Hirošime: Svijet bez nuklearnog oružja

Nuklearno oružje krajnje je ljudsko nasilje i ako društvo odluči živjeti bez njega, vrata u svijet bez nuklearnog oružja širom će se otvoriti

0
218
Hirošima
Hirošima: Opomena za cijeli svijet (Foto: Twitter)

Hirošima je danas obilježila 76. godišnjicu napada atomskom bombom na taj grad, a njen gradonačelnik pozvao je svjetske čelnike da se, umjesto zastrašivanja nuklearnim oružjem, fokusiraju na dijalog o izgradnji povjerenja i da se Japan pridruži sporazumu UN-a o zabrani nuklearnog oružja.

Na godišnjoj svečanosti, koja je i ove godine održana u manjem kapacitetu uslijed sve većeg broja zaraženih koronavirusom širom Japana, gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui zatražio je od japanske vlade “hitno potpisivanje i ratifikaciju” ugovora, koji je stupio na snagu u januaru ove godine, izvještava japanska novinska agencija KYODO.

Nakon što je minutom šutnje odana počast u 8:15 sati, što je vrijeme bombardovanja 6. augusta 1945., gradonačelnik je također naglasio važnost individualnih napora, a posebno među mladima, kako bi države koje su nuklearno naoružane promijenile politike.

– Nuklearno oružje krajnje je ljudsko nasilje. Ako civilno društvo odluči živjeti bez njega, vrata u svijet bez nuklearnog oružja širom će se otvoriti – rekao je na svečanosti u Memorijalnom parku mira u Hirošimi.

Japanski premijer Yoshihide Suga u svom je govoru naglasio kako je potrebno ustrajati na realnim inicijativama prema nuklearnom razoružanju u vrijeme teškog sigurnosnog okruženja i povećanju razlika u stavovima nacija po tom pitanju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here