Porodiljama u TK ostaje naknada od 996 KM

0
71
porodilje naknada ostaje ista jednokratna pomoc za svako trece i naredno dijete vlada tk tuzlanski kanton
Utvrđene i naknade za svako treće i naredno dijete (Foto: Ilustracija)

Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece u visini od 1.500 KM za šta je osigurano pola miliona KM.

– Pravo mogu ostvariti roditelji za treće i svako sljedeće dijete rođeno u 2023. godini. Odluke donose nadležni centri za socijalni rad – kaže za Faktor, Anto Iljkić, sekretar ministarstva za rod, socijalnu, politiku i povratak.

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine će subvencionirati troškove boravka djece u predškolskoj ustanovi. Odlukom je utvrđen iznos subvencioniranja, koji može iznositi najviše 130 KM za cjelodnevni boravak i do 90 KM za poludnevni boravak, izuzev za period obaveznog predškolskog odgoja i produženog boravka.

– To pravo smo uveli krajem prošle godine i nastavljamo ga realizirati i ove godine. Pravo mogu ostvariti djeca predškolskog uzrasta upisana u predškolsku ustanovu, a koja su iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, privremene novčane pomoći, djeca samohranih roditelja koji sami izdržavaju djecu i djeca sa smetnjama u razvoju, a da nisu korisnici sredstava za istu namjenu po drugom osnovu. Za ovu najmenu izdvojene su 84.000 KM – naveo je Iljkić.

Također, danas je utvrđena visina naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, koja iznosi dvije KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi, prenosi Faktor.

– Korisnici mogu biti djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, odnosno djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji, a isti ne ostvaruju prihode od kojih bi se izdržavali ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalaze u teškom stanju socijalne potrebe, a prema ocjeni nadležnog centra za socijalni rad – pojasnio je Iljkić.

Dodajmo i da će i tokom 2023. godine nezaposlene majke porodilje imati pravo na isplatu 996 KM tokom godine dana, a zaposlene majke porodilje koje imaju primanja manja od 996 KM tokom trajanja porodiljskog odsustva, dobit će razliku do spomenutog iznosa. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here