Porodice stradalih vojnika bivše JNA položili cvijeće na Brčanskoj Malti (Foto)

I ove godine u Tuzlu je stigla grupa osoba iz Republike Srpske, odnosno preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti

2
206

Porodice stradalih vojnika agresorske JNA, skupa s grupom predstavnika vlasti Republike Srpske, danas su u Tuzli obilježili 15. maj 1992. godine. Tom prilikom su obavili šetnju i položili cvijeće, dok će naknadno biti služen parastos u Bijeljini.

Prije tačno 31 godinu dogodila se bitka na Brčanskoj Malti, odnosno, događaj koji je poznat kao “Tuzlanska kolona”. Tom prilikom su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbranili grad od okupacije.

I ove godine u Tuzlu je stigla grupa građana iz Republike Srpske, odnosno, preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti. Oni su u u pratnji policije, u naselju Brčanska Malta, tačnije u ulici Armije Republike Bosne i Hercegovine, održali šetnju i polaganje cvijeća. I ovoga puta su ponovili da su 15. maja 1992. stradali nevini pripadnici Jugoslavenske narodne armije.

Miodrag Stojanović rođen je u Tuzli, a kako kaže, radio je u kasarni u tom gradu. Kao pripadnik JNA učestvovao je u Tuzlanskoj koloni.

“Tu večer je bio dogovoren naš izlazak u Požarnicu, mirno bez ikakvih sukoba. Ne znam po kojim motivima je napadnuta kolona na raskrsnici na Brčanskoj Malti. Tu sam bio ranjen, a nakon toga i zarobljen. Mislim da ovaj predmet još uvijek nije dobio sudski epilog zbog politike, neko nekoga štiti sve vrijeme”, kazao je Stojanović, koji je dva puta bio saslušavan u svojstvu svjedoka događaja.

Stojanović naravno nije spomenuo da su iz kolone napravili incident kada su pucali po okolnim objektima u Slavinovićima i drugdje, te da su pripadnici policije uzvratili na vatru. Šta se poslije desilo, poznat je dio istorije ovog rata. (tl – Foto: D. Zabuš)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here