Porfirije ponovo kuha: Nismo sigurni da se granice opet neće mijenjati!

Svi znamo da su se kroz historiju granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u historiji u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće", rekao je vladika

0
122
Partrijarh Porfirije tokom liturgije u Sabornom hramu u Tuzli (Foto: D. Zabuš, arhiva)

Otvaranje radova na dijelu autoceste između Beograda i Banje Luke srpski dužnosnici i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iskoristili su za promiviranje teza o srpskom jedinstvu i koketirali s promjenama granica, izazvavši oštru reakciju američke ambasade u BiH.

Postavljanje temeljnoga kamena na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH organizirano je u vrijeme predizborne kampanje u BiH.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio s riječima ‘dobrodošli na svoje i među svoje‘ i nastavio kako će Srbi jednoga dana biti jedinstveni.

“Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik.

Vučić je pozvao Srbe da čuvaju ‘mir i slobodu samo pod jednom zastavom‘.

“Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti”, istaknuo je Vučić.

Porfirije je istaknuo da su granice promjenljiva kategorija.

“Svi znamo da su se kroz historiju granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u historiji u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće”, rekao je vladika.

Na najnoviji Dodikov istup reagirala je američka ambasada navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidaytonsku aktivnost.

Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH‘ ne štiti Republiku Srpsku ili njezine stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću“, upozorila je ambasada, a piše Hina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here