Poreska uprava RS-a prijavila 31 firmu zbog sumnje na utaju 7,8 miliona KM

0
115
poreska uprava rs prijave 31 firma ostecenje budzeta rs
Poreska uprava RS

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima dostavila 31 izvještaj protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS-a za 7,8 miliona maraka.

Poređenjem ovih podataka s godinom ranije može se zaključiti da je rad inspektora Poreske uprave RS u 2021. godini bio intenzivniji, jer je tužilaštvima podneseno više izvještaja, ali je i razotkrivena veća šteta po budžet RS-a, piše Glas Srpske.

Naime, u 2020. godini je tužilaštvima dostavljeno 30 izvještaja zbog sumnje da su poreski obveznici oštetili budžet RS-a u iznosu od 5,8 miliona KM. Godinu ranije podneseno je 27 izvještaja zbog sumnje da su poreski obveznici oštetili budžet za 3,3 miliona maraka.

Od ukupnog broja izvještaja u prošloj godini, 16 je proslijeđeno Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, dok su po četiri izvještaja podnesena Republičkom javnom tužilaštvu te Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor. Po dva izvještaja proslijeđena su Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, Trebinju i Bijeljini, a jedan Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Inspektori Poreske uprave najviše izvještaja, i to 26, podnijeli su zbog sumnje da je utajom poreza i doprinosa oštećen budžet RS-a za 7,02 miliona. Inspektori su tužilaštvima podnijeli i tri izvještaja protiv odgovornih osoba zbog sumnje da su vođenjem knjiga pričinile štetu od 122.069 KM.

“Podnesen je i jedan izvještaj protiv odgovornih osoba zbog sumnje da su nepravilnim izdvajanjem sredstava pravne osobe nanijeli štetu od 235.510 maraka”, naveli su u Poreskoj upravi. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here