Poreska uprava RS-a napokon “progovorila”

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je 55,7 miliona KM za saniranje posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane koronavirusom. Do osnivanja Kompenzacionog fonda RS-a za sanaciju posljedica koronavirusa iz Fonda solidarnosti za obnovu RS-a odobreno je nešto više od 118,1 milion KM.

Može i transparentnije

– Kada se ovom iznosu dodaju i sredstva odobrena od Upravnog odbora Kompenzacionog fonda RS-a od maja do septembra 2020. godine od 58,3 miliona KM, ukupna odobrena sredstva za sanaciju posljedica koronavirusa iznose 173,8 miliona KM, navodi se u saopštenju Fonda.

Poreska uprava RS-a objavila je nakon nekoliko mjeseci tišine imena svih privrednika i preduzeća koji su dobili pomoć za vrijeme pandemije koronavirusa kada je većini njih odlukama entitetske Vlade rad bio ograničen ili potpuno onemogućen. Na sajtu Poreske uprave RS-a sada se mogu pronaći sve uredbe, obavještenja, mjere, ali i pitanja i odgovori vezani za sve nejasnoće u vezi s pomoći koju su dobili privrednici.

Među onima koji su stajali u redu za pomoć je bio i restoran Agape, u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, snahe i kćerke Milorada Dodika

Iz spiskova se vidi da su u martu za 11.389 firmi odobrena 12,3 miliona maraka pomoći, dok je u aprilu pomoć dobio 11.251 privrednik, u iznosu od nepunih 31 milion maraka. U maju se na spisku za pomoć našlo nešto više od 18.000 pravnih lica, kojima je isplaćeno 6,7 miliona KM. Među onima koji su stajali u redu za pomoć je bio i restoran Agape, u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, snahe i kćerke Milorada Dodika. Za 40 radnika im je dodijeljeno više od 50.000 KM. Potpomognut je i košarkaški klub Igokea sa oko 18.000 maraka.

Premijer RS-a Radovan Višković predložiće na narednoj sjednici Vlade da se u budućem periodu podrška privrednim subjektima koji ne obavljaju djelatnosti zbog pandemije virusa korona odvija kroz uplate poreza i doprinosa. Višković smatra da je način podrške kroz uplate poreza i doprinosa transparentniji i učinkovitiji te da se na taj način eliminišu mogućnosti zloupotrebe po pitanju načina podrške, prije svega grantovskih sredstava.

Republički štab za vanredne situacije donio je juče Zaključak o raspodjeli medicinske opreme bolnicama i UKC-u Republike Srpske. Štab je prihvatio donaciju medicinske opreme koja je potrebna za liječenje pacijenata oboljelih od infekcije izazvane virusom korona koju donira UNDP za BiH.

Donacija opreme

– Vlada RS-a donijela je Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje SARS-CoV-2 javnim bolničkim ustanovama. Odobrena je donacija direktnih antigenskih testova s ciljem prevencije, suzbijanja i otklanjanja pandemije virusa SARS-CoV-2 i bolesti Covid-19, kazali su u Štabu.

Članovi Vlade donijeli su i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju javnim zdravstvenim ustanovama. Štab je odobrio donaciju lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju u javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *