Porast broja oboljelih od koronavirusa na području TK

U Respiratornom centru i Infektivnoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla trenutno se nalazi 15 pacijenata zaraženih koronavirusom sa srednjom i težom kliničkom slikom, što ukazuje na novi val zaraze COVID-19.

Rečeno je ovo na sjednici Koordinacionog tijela za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije Covida-19.

Iz tog razloga je intenziviranje procesa vakcinacije postavljeno kao prioritet na današnjem sastanku. Tome u prilog ide i činjenica da na područje TK stiže sve veći broj vakcina.

Kao finansijsku podršku domovima zdravlja u procesu masovne, odnosno vakcinacije starijih od 18 godina, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona spreman je intervenisati programom u vrijednosti od milion KM.

Kriteriji prema kojima će sredstva biti usmjeravana prema 13 domova zdravlja TK odnosit će se na standarde za higijensko-epidemiološke službe. Ta sredstva će pokriti troškove angažovanja zdravstvenih radnika u procesu vakcinacije kao i potrošnog materijala, rečeno je ovom prilikom.

Do sada je na područje TK stiglo ukupno 105.622 doze vakcina od čega je aplicirano više od 84.370, a na raspolaganju domovima zdravlja je još 21.000, navode iza Zavoda za javno zdravstvo TK.

U narednim danima, rečeno je na današnjem sastanku, dolazi 13.000 vakcina (804 Pfizer, 5000 Sinopharm, 7200 Astrazeneca).

Sliku masovne vakcinacije bez najave, uz princip „otvorenih vrata“ i angažman i vikendom narušava nedovoljna zainteresovanost građana za pojedine vakcine, konstatovano je na današnjem sastanku, te još jednom naglašeno da je svaka dostupna vakcina dobra kako bismo zaštitili zdravlje.

Zaključeno je da je potrebno animirati velike privredne subjekte, sportske klubove, ustanove kulture te putem Ekonomsko-socijalnog vijeća apelovati na poslodavce u cilju omasovljenja pristupa vakcinaciji.

Također je odlučeno da se omogući vakcinisanje studentima koji studiraju van Bosne i Hercegovine kako bi nesmetano mogli nastaviti studije u inostranstvu. (TK)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *