Popularna platforma mora da plati 70 miliona dolara

Finra je sprovela istragu koja je pokazala da su milioni mušterija primale lažne ili obmanjujuće informacije od Robinhuda

0
431
Robinhud
Finra je dokazala obmane Robinhuda (Foto: Ilustracija, internet)

Popularna investiciona platforma Robinhud pristala je da isplati skoro 70 miliona dolara Finri (Financial Industry Regulatory Authority).

Platforma je na ovo pristala kako bi namirila navode da je njeno posredovanje nanijelo kupcima “široko rasprostranjenu i značajnu” štetu na više različitih frontova tokom proteklih nekoliko godina

Ovo je najveća novčana kazna ikada naložena od strane organizacije koju je Kongres ovlastio da nadgleda stotine hiljada brokera širom SAD.

Preciznije, Finra je sprovela istragu koja je pokazala da su milioni mušterija primale lažne ili obmanjujuće informacije od Robinhuda u vezi sa različitim stvarima, uključujući i to koliko su novca mušterije imale na svojim računima i mnoge druge.

Netačne informacije koštale su korisnike više od sedam miliona dolara, prema Finrinim saznanjima, a Robinhud treba da plati restituciju pogođenim korisnicima.

Druge optužbe navedene u nagodbi uključuju i to da je Robinhud odobravao rizične trgovine opcijama hiljadama korisnika onda kada to nije trebalo i da nije učinio dovoljno da spriječi “ispade” sistema u martu 2020. godine koji su nepovoljno uticali na milione korisnika.

“Bugarski Robinhud”

Vladimir Vlad Tenev je bugarsko-američki preduzetnik, milijarder i saosnivač Robinhuda.

Tenev je rođen u Bugarskoj, a sa porodicom se preselio u SAD kada je imao pet godina. Oba njegova roditelja radila su za Svjetsku banku i Vlad je odrastao u Vašingtonu, a pohađao je srednju školu za nauku i tehnologiju “Tomas Džeferson”.

Dobio je diplomu iz matematike na Stanfordu, gde je upoznao Bajdžu Bata. Počeo je doktorske studije iz matematike na Ju-Si-El-Eju (UCLA), ali ih je napustio kako bi radio sa Batom, sa kojim je i osnovao Robinhud.

Godine 2010. njih dvojica su osnovali trejding kompaniju Celeris, ali su je već 2011. godine napustili kako bi kreirali firmu Kronos riserč, koja je prodavala softver za procesuiranje ogromne količine podataka bez kašnjenja drugim firmama i bankama.

Godine 2013. Tenev i Bat osnovali su platformu za trgovanje Robinhud.

U maju 2018. godine vrednost Robinhuda povećala se na šest milijardi, čime su Tenev i Bat postali milijarderi. (Bdd)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here