Popis stanovništva u Njemačkoj: Tko odbije surađivati može biti kažnjen s nekoliko tisuća eura

U njemačkoj saveznoj zemlji Baden-Württemberg od polovice mjeseca svibnja će se provoditi popis stanovništva. Popis će provoditi Državni zavod za statistiku, te je od velike važnosti za cijelu zemlju.

Na temelju brojki iz popisa, primjerice, dijele se izborne jedinice, reguliraju se plaće zaposlenih u gradskoj upravi, te usklađuju financijska izdvajanja za općine.

Za popis stanovništva u Baden-Württembergu Državni zavod za statistiku nasumično odabire građane koji moraju dati informacije o sebi uživo anketarima ili online putem.

Pitanja su na primjer o poslu, obrazovanju, zanimanju. U slučaju da vam se anketar pojavi na vratima, tražit će vas podatke poput imena, spola, datuma rođenja i državljanstva.

Svi koji odbiju dati informacije tijekom popisa stanovništva mogu očekivati ​​novčane kazne. Ako ne surađujete sa službenim osobama možete platiti kaznu i do nekoliko tisuća eura, prenosi magazin Fenix.

Prema riječima predsjednice Državnog zavoda za statistiku, Anke Rigbers, kazne se kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura. Državni zavod za statistiku kaže da će online ankete trebati popuniti od milijun do 1,7 milijuna građana.

Popis stanova u Baden-Württembergu

Uz popis stanovništva, ove godine će se od sredine svibnja održati i popis stambenih jedinica u Baden-Württembergu. Oko tri milijuna vlasnika u saveznoj zemlji mora dostaviti podatke najvišem statističkom tijelu sa sjedištem u Stuttgartu.

I ovdje postoji opasnost od kazni ako vlasnik ne surađuje. “Ako netko posjeduje više stanova ili odbije dati podatke, može dobiti kaznu i do nekoliko tisuća eura”, kaže Anke Rigbers.

Prilikom popisa stanova traže se podaci poput vrste zgrade, njezine veličine ili vrste grijanja u zgradi.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *