Ponovo afera s izvozom mesa u Tursku

0
530

Da li je ugrožen izvoz mesa u Tursku? To je pitanje nakon nove afere koja je potresla bh. privredu. Mesne industrije “Šišović” iz Rakitnog kod Posušja i “Bajra” kod Travnika su prvoosumnjičeni za narušavanje ugleda BiH. “Bajra” demantuje ovakve navode. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košarac, ipak, tvrdi: izvoz nije obustavljen, već privremeno stopiran.

Dokumentom od 4. marta ove godine naložena je privremena zabrana izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata za mesnu industriju “Bajra”. Između ostalog, zbog nemogućnosti stvarnog identificiranja životinja i porijekla mesa. Bez certifikata, firma “Tareks”, koja je zadužena iza izvoz, “Bajrino” meso ne može plasirati na tržište Turske.

– Moje informacija kažu da je inspekcija konstataovala par porceduralnih nepravilnost u samom radu u toku klanja žive stoke. U skladu s važećim propisima i redovnim aktivnostima poslali su takav izvještaj Uredu za veterinarstvo, a onda su njihovi inspektori došli i utvrdili o čemu se radi – navodi Salkan Merdžanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede SBK-a (SDA).

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH nije odgovarao na naše pozive. Ono što je prethodnih dana navodio jeste da ove mesne industrije “Bajra” i “Šišović” nisu najavljivale klanje u periodu koje je trebalo, a postoje indicije i da se meso uvozilo iz Srbije, miješalo s domaćim i takvo slalo u Tursku. Ovakve navode iz mesne industrije “Bajra” demantuju. Tvrde, nadležni inspektori koji vrše nadzor njihovih objekata nisu 24 sata ranije najavili klanje i izvoz, što je bila obaveza u skladu s Upustvom u postupku certificiranja.

“Odgovorno tvrdimo i imamo svu neophodnu dokumnetaciju da svako grlo koje je zaklano i izvezeno za Tursku posjeduje validnu dokumentaciju. Da je tako potvrđuje i kontrola Ureda za veterinarstvo na čelu s ovlaštenim koja je izvršena 6. 3. 2020. u prostorijama naše kompanije”, navode iz “Bajre”.

Dodaju i da su otkupljena ukupno 592 grla od farmera iz cijele BiH. U Tursku su izvezena dva šlepera od 40 tona. Na izvoz još čeka 469 zaklanih grla. Upravo je cilj zaštita domaće proizvodnje, tvrdi resorni bh. ministar Staša Košarac. Izvoz je privremeno stopiran, dok se ne obave određene kontrolne radnje.

– Niko od nas nikada nije rekao da treba zaustaviti izvoz mesa u Tursku. Naprotiv, nedopustivo je da zaustavimo dobar posao. Primarno je omogućiti stočarima da se otkupi njihova količina – kaže Košarac.

Osim pooštrenih inspekcijih pregleda, jedna od mjera će biti i hitan sastanak u Turskoj. Odobrena kvota za izvoz je 8.000, a izvozimo tek 3.000. Neophodno je certificirati još dvije komapnije koje imaju klaoničarsku djelatnost, kaže ministar Košarac.

Bivši ministar Mirko Šarović, koji se ponajviše zalagao za ovu priču u vezi s izvozom, kaže nije više optimističan.

– Naš trgovinski bilans s Turskom slabi posljednih mjeseci. Nezadovoljni su naši farmeri, malo ih je imalo koristi od ovog aranžmana – ističe Šarović.

Odluku Ureda za veterinarstvo BiH može poništiti Vijeće ministra BiH. A takva odluka se očekuje tek nakon što se sagledaju sve informacije nadležnih organa i provedu sve inspekcijske kontole.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here