Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez u samoizolaciji

0
182

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez od jutros je u dobrovoljnoj samoizolaciji. Razlog su, kako je rekao kontakti sa osobom koja je zaražena koronavirusom.

– Za sada nemam nikakvih simptoma i ostaću u narednim danima u samoizolaciji. Nisam se testirao i što se toga tiče u potpunosti ću se prepustiti struci, ako i kada oni kažu da se trebam testirati to ću i učiniti – kazao nam je Čerkez.

S obzirom da je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić danas potvrdio za FTV da je on muškarac kod kojeg je jučer otkriven koronavirus, te da je i on zaražen na proslavi tvornice Igman iz Konjica, pitali smo Čerkeza da li su kontakti sa Jašarspahićem proteklih dana razlog za njegovu samoizolaciju.

– Nisam želio govoriti o imenima, ali ako je gospodin Jašarspahić sam kazao da je zaražen koronavirusom, mogu reći da su kontakti sa njim razlog zbog kojeg sam u samoizolaciji, jer smo imali sastanke 16. i 17. marta – dodao je Čerkez.

Ljekarska komora FBiH je zatražila da se prošire kritertiji za testiranje na koronavirus, kako bi bio obuhvaćen veći broj ljudi. Zamolili smo Čerkeza da prokomentariše ovaj zahtjev.

– Testova ima i to nije razlog za neprovođenje testiranja u većem obimu. Činjenica je da smo mi u početnoj fazi i sigurno je da će u narednom periodu obim testiranja biti veći. Ono čega se pridržavaju naši zdravstveni radnici prilikom odlučivanja o testziranju, a što je sadžano i u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, je da se testiranje vrši na osnovu defininicije slučaja, koja obuhvaća dva elementa, a to su epidemiološki kontakt i medicinske indikacije, odnosno sipmtomi. Ako se pogleda krivulja broja testiranja, koju objavljujemo na sztranici Ministarstva zdravstva FBiH, vidi se da je broj testiranja iz dana u dan u porastu – istakao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, naši epidemiolozi su do sada uradili izuzetan posao. Podsjetio je da je cijela priča o koronavirusu u BiH pokrenuta prije dva mjeseca, a da intenzivna borba traje već mjesec dana. Za to vrijeme su uvedene brojne restriktivne mjere i prije nego što je širenje koronavirusa u BiH uzelo maha.

– Ilustracije radi, u Kini, Italiji i nekim drugim zemljama su određene mjere uvedene tek kada je koronavirusom zahvaćen veliki broj ljudi, a kod nas je to urađeno unaprijed, tako da ovaj problem za sada relativno držimo pod kontrolom da ne eskalira kao što se dogodilo u nekim drugim državama – dodao je Čerkez.

Ono što je, prema njegovom mišljenju, najvažnije da se svi, kao drušvo u cjelini, izborimo sa koronavirusom, je da svi stanovnici BiH budu savjesni, da dosljedno poštuju sve mjere koje su do sada donesene, ta da obavještavaju zdravstvene ustanove o svim eventualnim kontaktima koji bi se mogli dovesti u vezu sa mogućom zarazom koronavirusom.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here