Pomoćnik direktora KPZ-a Tuzla vraća se na funkciju iako je osuđen na šest mjeseci zatvora

Robin Mujačić, nekadašnji pomoćnik direktora Kazneno popravnog zavoda (KPZ) Tuzla za Privrednu jedinicu “Kozlovac”, na osnovu presude Kantonalnog suda Tuzla, mora biti vraćen na radno mjesto na kojem je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, piše Faktor.

Optužnicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona Mujačiću je na teret stavljeno da je od oktobra 2010. do novembra 2011. godine iskorištavao svoj službeni položaj, postupao suprotno odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija FBiH i podzakonskih akata te zatvoreniku koji je imao radnu obavezu u ovoj jedinici KPZ-a Tuzla omogućavao pogodnosti koje mu po zakonu ne pripadaju.

– On je zahtijevao od zatvorenika, kako ne bi izgubio ove pogodnosti, da restoran u vlasništvu njegove porodice kupuje pileće i pureće meso proizvedeno u Privrednoj jedinici “Kozlovac”, pri čemu te isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama KPZ-a. Na taj način je zatvoreniku pribavio korist u vidu omogućavanja pogodnosti na koje nije imao pravo, dok je novac od prodatog mesa uzimao i zadržavao za sebe i pribavio sebi pomenutu imovinsku korist – navedeno je u optužnici.

Zbog toja je osuđen na šest mjesci zatvora, a oduzeta mu je imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 11.300 KM, prenosi Faktor.

Mujačić je 2019. godine dobio otkaz u KPZ-u Tuzla, što je u konačnici potvrdio Odbor državne službe za žalbe Federacije BiH. Nakon ove odluke, on je tužio KPZ i Odbor državne službe za žalbe Federacije BiH, u njegovu korist prvo je presudio Općinski sud Tuzla, a zatim i Kantonalni sud, čime je poništena odluka KPZ-a o otkazu kao i rješenje Odbora za žalbe BiH.

Presuda je donesena 16. decembra, a KPZ Tuzla ima rok 15 dana, od datuma prijema, da Mujačića vrati na posao pomoćnika direktora za Privrednu jedinicu “Kozlovac” ili druge odgovarajuće poslove. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *