Pomoć za djecu oboljelu od raka: Udruženje PIPOL otvorilo “Jumbo senzornu sobu”

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ iz Tuzle danas je u ovom gradu otvorilo „Jumbo senzornu sobu“, koja je od velikog značaja za oboljelu djecu, ali i cjelokupnu zajednicu i borbu protiv raka, u okviru ovogodišnje kampanje „Zlatni septembar“.

“Jumbo senzorna soba” u Udruženju PIPOL Tuzla (Foto: Vijesti.ba)

Djevojka iz Živinica Belma Puzić ima 20 godina, a tumor na malom mozgu joj je otkriven kada je imala 12 godina. Iako su joj ljekari predviđali da će živjeti tek tri mjeseca, njena borba ka ozdravljenju bila je uspješna i danas nakon osam i po godina prkosi sumornim najavama doktora.

„Nama su doktori rekli da je njoj ostalo tri mjeseca života, ja sam rekla, ja nju ne dam doktore. Evo uspjeli smo.“ – kaže njena majka Alma Puzić, prenose Vijesti.ba.

Belma danas teško govori, što je posljedica karcinoma mozga i niza operacija. Ali ne odustaje, čak je završila i srednju školu.

„Ja sam završila srednju školu Građevinsku. Majke me je vodila svaki dan. Mi smo zajedno završile školu„ – priča ova djevojka.

Ona se prvi put se susreće sa senzornom sobom, koja će joj sada biti dostupna svaki dan.

„Nisam imala iskustva sa ovakvim načinom rehabilitacije. Vjerujem da će pomoći i meni i drugoj djeci.“ – ističe Belma Puzić.

Senzorna soba pruža podršku u procesu oporavka i rehabilitacije djeci i mladima oboljelim i izliječenim od leukemije i drugih malignih bolesti. Posebno je bitna senzorna oaza za djecu koja su dugo boravila u bolnici.

„Da se relaksiraju, opuste, da im pomogne da zapravo prevaziđu sva ta traumatska iskustva. Mi imamo jako vrijednu opremu koja će pomoći i onom dijelu naših mališana i mladih, a koji imaju određene poteškoće u govornoj i jezičkoj komunikaciji.“ – kazala je Amra Saračević, iz Udruženje „PIPOL“ Tuzla

Svi predmeti i igračke su svrsishodni i sa određenom namjenom. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *