Pomoć od 3,5 miliona eura iz EU za migrante

0
192
foto: scardar.com

Evropska komisija najavila je danas dodatnih 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima suočenima sa humanitarnom katastrofom u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Više od 1.700 izbjeglica i migranata i dalje je bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu. Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, nakon zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu. Nadalje, dodatnih 800 izbjeglica i migranata, među kojima su i djeca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell je naveo da je situacija u Unsko-sanskom kantonu neprihvatljiva.

-Adekvatan smještaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uslove, a koje je potrebno osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekat. Humanitarna pomoć Evropske unije osigurat će ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rješenjima. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije”, istakao je Borrell.

– U Bosni i Hercegovini, stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju na otvorenom, na niskim temperaturama. Može se izbjeći ovakva humanitarna katastrofa ukoliko bi vlasti uspostavile dovoljne kapacitete u zemlji za zimski period, uključujući korištenje postojećih objekata. Evropska unija će osigurati dodatnu hitnu pomoć, između ostalog i za one koji spavaju na otvorenom, kroz podjelu hrane, prekrivača, tople odjeće te nastaviti pružati podršku maloljetnicima bez pratnje. Međutim, humanitarna pomoć ne bi bila potrebna u Bosni i Hercegovini kada bi zemlja primjenjivala odgovarajuće upravljanje migracijama, kao što je Evropska unija tražila unazad dugi niz godina, rekao je Komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Danas najavljeno humanitarno finansiranje osigurava izbjeglicama i migrantima toplu odjeću, prekrivače, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku. Takođe doprinosi naporima na ograničavanju širenja koronavirusa. Riječ je o dodatnim sredstvima, pored već prethodno izdvojenih 4,5 miliona eura u aprilu 2020. godine, čime ukupna humanitarna pomoć Evropske unije za izbjeglice i migrante u Bosni i Hercegovini iznosi 13,8 miliona eura od 2018. godine, navodi se u saopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here