Poljski svećenici umiješani u slučajeve pedofilije

0
79
svecenici pedofilija poljska
Poljski svećenici umiješani u slučajeve pedofilije (Foto: Ilustracija)

Svećenici su umiješani u gotovo trećinu kaznenih djela pedofilije prijavljenih u Poljskoj od 2017. do 2020., objavilo je u utorak državno povjerenstvo koje je proučilo više od 300 slučajeva u tom razdoblju.

Državno povjerenstvo za istraživanje pedofilije proučava sto (od ukupno 345) slučajeva u kojima su svećenici navedeni kao spolni zlostavljači djece mlađe od 15 godina”, navodi povjerenstvo u prvom izvješću predstavljenom medijima.

U toj skupini povjerenstvo je predalo državnom odvjetništvu 55 zahtjeva za istragu od kojih se 36 odnosi na neprijavljivanje pedokriminala nadležnim vlastima.

U 35 posto slučajeva počinitelji su članovi obitelji žrtve, dodaje povjerenstvo.

Povjerenstvo, osnovano 2019., daje u izvješću niz zakonodavnih preporuka kako bi se ubrzali postupci i još više zaštitile žrtve pedokriminala.

Ujedno ističe da, unatoč zahtjevima, nije od Crkve primilo dokumentaciju o slučajevima pedofilije.

“Više puta smo dobili uvjeravanja o spremnosti na suradnju (od Crkve) i to pohvaljujemo, ali još nismo vidjeli da su se ta uvjeravanja ostvarila”, rekao je novinarima predsjednik povjerenstva Blazej Kmieciak.

Katolička crkva u Poljskoj je krajem lipnja u svom izvješću navela da je od 2018. primila stotine novih tužbi za spolno zlostavljanje maloljetnika za koje su odgovorni svećenici.

Od srpnja 2018. do kraja prošle godine u Crkvi je prijavljeno 368 slučajeva spolnog zlostavljanja počinjenog od 1958. do prošle godine, navodi se njezinu izvješću.

Crkva ocjenjuje da se 39 posto tužbi pokazalo osnovanima. Istraga se nastavlja o nešto manje od 51 posto ostalih slučajeva a 10 posto tužbi je odbijeno zbog nedovoljne vjerodostojnosti.

Sveta Stolica je od prošle godine sankcionirala osmoricu poljskih biskupa zbog toga što su prikrivali svećeničku pedofiliju. (Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here