Poljoprivrednici iz FBiH i RS-a zvanično se udružili u borbi protiv uvoznih lobija

Udruženje poljoprivrednika iz Federacije BiH i RS-a potpisalo je danas tokom protesta u Bijeljini sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine, koji se najviše odnosi na borbu protiv uvoznih lobija.

Potvrdio je to za Faktor predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, koji je jedan od potpisnika, i dodao da će tražiti sastanak sa ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.

– Ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevima poljoprivrednika, protesti kakvi su danas organizovani u Bijeljini bit će održani po čitavoj BiH jer moramo ostati u kraju uništavanju domaće poljoprivredne proizvodnje – naveo je Bićo.

Na protestima u Bijeljini danas je ponovljeno da poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, te carina i prelevmana.

Bićo je istakao da se u Bijeljini pokazao da se sve vode na političke igre jer ga je kad je došao iz FBiH na putu presreo “Dodikov čovjek” koji mu je prijetio što je došao da “izaziva nemire”.

Po riječima organizatora, više od 150 traktora i poljoprivrednih mašina iz cijele Semberije, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine danas je krenulo sa dijelom magistralnog puta Brčko – Bijeljina kao mjesto okupljanja na platou ispred Agrotržnog centra, gdje ih već čekaju poljoprivrednici iz Semberije. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *