Političari moraju prihvatiti kritiku u medijima kao dio slobode izražavanja

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je inicijativu Damira Arnauta o primjeni viših standarda za prihvatanje ili odbacivanje tužbi za klevetu pred domaćim sudovima, ukoliko ih podnose političari protiv novinara i urednika, odnosno vlasnika medija, što je podržano od Udruženja/Udruge BH novinari koje u svom saopštenju ističe da je u ovom trenutku aktivno više od 170 sudskih slučajeva u vezi sa klevetom, što je veliki broj u poređenju sa drugim državama u okruženju i Evropi.

Na 7. sjednici Zastupničkog doma PS BiH zastupnici su podržali inicijativu zastupnika Arnauta o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od klevete u koje bi se inkorporirali „različiti standardi prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja klevete“, kada su u pitanju tužbe javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

U obrazloženju inicijative Arnaut je naveo kako je u demokratskim zemljama „ustaljena praksa da javne ličnosti, a političari i osobe na javnim položajima pogotovo, podliježu višem standardu kod tužbi za klevetu u odnosu na privatne osobe, što je i praksa Evropskog suda za ljudska prava još od 1986. godine“.

Iako postojeći entitetski i zakon Brčko Distrikta nalažu da se tumače na način koji osigurava princip slobode izražavanja, odnosno u skladu sa Evropskom konvencijom, Arnaut navodi da „ove opće odredbe nisu dostatne jer domaći sudovi rijetko i sporadično primjenjuju praksu Evropskog suda“ .

– Javne ličnosti imaju znatno lakši pristup sredstvima javnog informisanja s ciljem odbrane od kritika nego što je to slučaj sa privatnim osobama, te zaštitu svoje reputacije mogu tražiti i kroz takve javne kanale, a ne isključivo sudskim putem. Konačno, tužbe za klevetu od strane javnih ličnosti predstavljaju najveći dio takvih tužbi u Bosni i Hercegovini te predstavljaju finansijski pritisak na medije, a što medije značajno sputava da kritički izvještavaju o pitanjima od javnog interesa i što predstavlja nedopustiva ograničenja na slobodu izražavanja- ističe Damir Arnaut.

U posljednjih 17 godina, otkako se u BiH primjenjuju zakoni o zaštiti od klevete, najveći broj tužbi protiv novinara i medija podnosili su upravo političari.

Medijska zajednica u BiH tužbe političara, odnosno predstavnika vlasti, nerijetko doživljavala ne samo kao pritisak na slobodu izražavanja, već i kao snažno sredstvo ekonomskog iscrpljivanja medija, posebno u slučajevima kada političari podnose desetine tužbi protiv jednog medija. BH novinari očekuju da će, nakon usvajanja inicijative Damira Arnauta u PS BiH, biti brzo pokrenute procedure za izmjene zakonske regulative o kleveti u entitetskim parlamentima i u Brčko Distriktu.

Problem podnošenja broja tužbi za klevetu protiv bh. medija istaknut je i u nedavno objavljenom izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, koji se poziva na podatke Linije za pomoć novinarima, servisa besplatne pravne pomoći novinarima koji djeluje u okviru udruge BH novinara.

Kako se navodi u izvještaju State Departmenta, podaci Linije za pomoć novinarima pokazuju da sudovi u BiH često ne prave distinkciju između različitih medijskih žanrova, poput vijesti i komentara, te da dugotrajni sudski postupci finansijski iscrpljuju novinare i medijske kuće. (F)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *