Policijske agencije preduzimaju neophodne mjere da zaštite sigurnost građana

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom serije dojava o postavljenim bombama, podsjećajući kako je u prethodnom periodu putem sistema za elektronsku razmjenu pošte (e-mail) veći broj javnih institucija zaprimio poruke prijetećeg sadržaja.

– Policijske agencije su u svim navedenim slučajevima pravovremeno preduzele sve mjere i radnje kako bi se otklonile sumnje i spriječilo nastupanje mogućih posljedica. Aktivnostima policijskih agencija je ustanovljeno da se u svim pojedinačnim slučajevima radilo o lažnim dojavama, koje su za cilj imale uznemirenje građana i javnosti – ističe se u saopćenju.

Kako iz FUP-a navode, nadležne policijske agencije, uz nadzor tužilaštava, preduzimaju sve neophodne aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, identifikaciji i pronalasku počinilaca koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

Prema prikupljenim podacima, osobe koje su upućivala lažne dojave su za registraciju e-mail računa koristila web-domene koje su u vlasništvu inostranih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počinilaca koriste kapaciteti međunarodnih policijskih organa Interpola i Europola.

– Spomenute protupravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju izolovan slučaj, te na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama – navodi se.

Stoga, dio angažmana FUP-a odnosi se i na provovremenu razmjenu podataka s regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata.

Federalna uprava policije, tim povodom, poziva sve građane da potvrde svoje povjerenje u rad istražnih organa, ističući da će policijske agencije preduzeti sve neophodne mjere da zaštite sigurnost građana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *