Policija u nedjelju ne može garantovati apsolutnu sigurnost na Cetinju

0
577
policija crna gora
Policija Crne Gore se oglasila pred nedeljni skup u Cetinju (Foto: Policija CG)

Ministar unutrašnjih poslova CG Sergej Sekulović rekao je da ne može biti garantovana apsolutna sigurnost nijednom građaninu niti novinaru koji budu na Cetinju u nedjelju, 5. septembra, kada će biti ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Kako je rekao, kada bi je garantovali, morali da imaju po jednog policajca po građaninu.

“Generalno gledano, sigurnosna procjena nije povoljna. Postavlja se suštinsko pitanje da li je do te mjere nepovoljno da se skupovi zabrane ili ćemo dozvoliti da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava”, rekao je Sekulović na radnom doručku sa novinarima.

On je istakao da zabrane mogu da budu kratkoročno rješenje, ali da je to gušenje sloboda.

“Crna Gora je stvorena na Cetinju, ne smijemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju”, naglasio je Sekulović.

Sekulović je rekao da je skup za 3. septembar prijavljen, a za 5. septembar nije.

On je rekao da MUP postupa potpuno nepristrasno, iako trpe pritiske i od njih se traži da budu pristrasni.

Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin pojasnio je da policija nije tu da predviđa događaje i da je osjećanje sigurnosti individualno.

“Nije rat, nije vanredno stanje, mi garantujemo ljudima bezbjednost u objektivnim okolnostima”, kazao je Brđanin.

Brđanin je rekao da pitanje može li se garantovati bezbjednost tog dana treba postaviti i medijima, jer je vidio da značajno uznemirenje javnosti ne izazivaju događaji, već način njihove interpretacije u medijima.

“Mi možemo garantovati da ćemo raditi svoj posao”, rekao je Brđanin.

Brđanin je rekao da su i 3. i 4. septembra u organizaciji nekanonske crnogorske pravoslavne crkve prijavljeni muzički skupovi.

On je dodao da za 5. septembar nije prijavljen skup, ali da očekuje da, ukoliko se ljudi i tog dana “spontano okupe” da “brane najveće vrijednosti”, oni budu mirni. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here