Policija saslušava antifašiste zbog organizacije skupa protiv Bleiburgške mise u Sarajevu

1
441

Sead Đulić, predsjednik SUBNOR-a BiH, danas će biti saslušan u Policijskoj upravi Mostar zbog organizacije protestne šetnje 16. maja u Sarajevu. Ovih dana policija je saslušala i druge organizatore okupljanja zbog mise koja je tog dana služena u Katedrali srca Isusova u Sarajevu, a bila je povezana sa žrtvama Bleiburga.

Kako je za Klix.ba kazao Sead Đulić on će se po pozivu nadležnih organa mora pojaviti u 10 sati u Policiskoj upravi Mostar zbog komemorativne šetnje Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) koji je u Sarajevu privukao hiljade građana.

“Prije mene u Sarajevu saslušani su i drugi, ne znam ko je policiji naložio istragu i saslušanja, ali je sigurno da se taj događaj bespotrebno politizira. Ako nekom smetaju antifašisti onda znamo u kakvoj državi živimo”, kazao je Đulić navodeći da se organizatore tereti da su kršili javni red i mir te epidemiološke mjere.

On kaže i kako posljednja dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo i Federalnom parlamentu sugeriraju da ovakvo dešavanje i policijska saslušavanja antifašista ne čude.

SABNOR je u Sarajevu organizovao skup nakon što je objavljeno da će misa za Bleiburg biti održana u sarajevskoj katedrali. Dan ranije su na Marijin Dvoru i iznad Vječne vatre postavljene velike fotografije na kojima se nalaze građani Sarajeva koje je NDH ubila vješanjem. (Klix)

1 komentar

  1. Pojam Blajburga je kompleksan pojam u historijskoj analitici i on okvirno označava sve žrtve i vojne i civilne koje su stradale nakon završetka rata bez suđenja i definicije identiteta što je nezamislivo za bilo koji razumsku civilizaciju. Jugo cekaovski falsifikati o Blajburgu iznose neistine da su sve žrtve Blajburga ratni zločinci je zastrašujuća neistina. O besmislu tih laži govore ćitave arhive objavljenih knjiga i Izvješta zapadne provinijencije, kao što je Izvještaj Nacionalne komisije R. Slovenije. Mislim da su ovi “antifašisti zloupotrijebili istinsko značenje pojma “antifašizam” temeljem svoje površno parolaške informiranosti o ovome stratificiranom historijskom pojmu koji memorira pored vinovnika zla i nevine žrtve đačkih internata, golobrade mladiće prisilno mobilizirane u jamskim oknima, poljima, seoskim dernecima i sjedeljkama, sredovječne muževe koji su se krili od posljednje mobilizacije nakon 06. aprila 1945. po rudničkim i jamskim džepovima i ramizama. I danas su očuvani otvori tzv. “zveke” kojim su rudari koji su se krili od ustaša, dobivali hranu. Ovih dana na području sjev-zapadne Hrvatske i Slovenije iskopavaju se jame hiljada staraca, žena i djece, a historijska faktografija Hude Jame u Sloveniji gdje zabetonirano nekoliko hiljada osoba koji sa ratom i politikom nisu ništa imali , dok ogromna pramida djevojačkih pletenica kose izvučena nakon otkopavanja jame vremenskim krikom neprolaznosti poručuje da zločin nema predznaka.
    Misa za Blajburg kao i sva Bogoslužja su temeljna načela Katehetskog Eshatona dvomilenijskog Kristološkog poimanja smrti, suda, raja ili pakla. Vrijeđanje takvog načela je jedinstven čin u Registru Viktimološke historije civilizacijskih etno struktura. Ovim nastojim bar malo vratiti estetsku dimenziju svome Sarajevu u kojem sa išao srijedom na pazar, gledao prvu utakmicu na stadionu na Marijin Dvoru, studirao na dva fakulteta, išao na Bistrik na vjer. predavanja kao i na Rad. univerzitet, naučio plesati, zarađivao prve novce, služio vojsku u Jajce kasarni, oženio se, dobio dijete mojih snova i zato ne dam nikome Sarajeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here