Policija najavila represivne mjere protiv učesnika u saobraćaju koji ne poštuju zakonske propise

0
208
policija uhapsen muskarac nasilnicko ponasanje prema zeni tuzla
Slučaj je policiji prijavljen 7. maja (Foto: Ilustracija TL)

Period povoljnijih vremenskih prilika karakteriše povećanje frekvencije saobraćaja, praćene pojačanim prisustvom mješovitog saobraćaja, a posebno određenih kategorija kao što su vozači motocikala i mopeda, koji predstavljaju ranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju.

Kako bi se izbjegle neželjene situacije i povećala njihova sigurnost u prometu, podsjećamo vozače mopeda i motocikala da prije upravljanja vozilom: provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima/motociklima, da koriste zaštitnu opremu (zakopčana zaštitna kaciga za vozača i osobe koje se prevoze tim vozilima), te da prilagode brzinu vožnje uslovima na cesti, odnosno da poštuju odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim su propisane dužnosti i obaveze za vozače mopeda, lakog motocikla i motocikla.

Ujedno, apelujemo na vozače ostalih motornih vozila da posvete veću pažnju sigurnosti navedene kategorije učesnika u saobraćaju, odnosno na pojačan oprez, posebno prilikom sljedećih radnji: prestrojavanja, skretanja, poštivanja pravila prvenstva prolaza i sl., kao i na sve učesnike u saobraćaju na obavezno poštivanje odredbi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kako bi odgovornim ponašanjem doprinijeli većoj sigurnosti saobraćaja.

Shodno navedenom, u narednom periodu policijski službenici Uprave policije MUP TK-a će poduzimati pojačane planske aktivnosti kontrole predmetnih kategorija učesnika u saobraćaju i protiv svih koji ne poštuju zakonske propise poduzimati propisane represivne mjere. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here