Policajci Hrvatske: Koristimo silu nad migrantima, takve su naredbe

Der Spiegel je sudjelovao u istraživanju, i objavio tekst u kojem navodi što je sve otkriveno, a tu su i iskazi policajaca

0
191
Policija Hrvatske - Koristimo silu nad migrantima, takve su naredbe

Nekoliko svjetskih medija u srijedu navečer objavilo je videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rijeke Korane u pravcu Bosne i Hercegovine, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici hrvatske interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te jedinice.

Prema pisanju portala Index.hr, policajci na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovačka firma HS produkt.

Videozapisi su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi u kojoj su učestvovali nizozemska istraživačka novinarska mreža Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, njemački ARD i Der Spiegel, francuski Liberation, nizozemski Pointer te Novosti i hrvatski RTL, koji je priču donio u emisiji Potraga. Datiraju iz juna.

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tokom svog istraživanja kontaktirala novinarska mreža.

“Neki od nas već godinama prate Instagram i Facebook profile policajaca koji su javni, stoga smo mogli biti sigurni da rade u policiji. Pisali smo svima koje smo mogli jasno identificirati kroz javno dostupne izvore. Poslali smo im poruku. Tako je moj tim ovdje u Švicarskoj uspio razgovarati s ljudima koji još rade u hrvatskoj policiji ili su je nedavno napustili”, ispričala je Nicole Voegele iz SRF Rundschaua.

Naći izvore u hrvatskoj policiji ispočetka je bilo vrlo teško, kaže novinarka. Novinari su naišli na zid šutnje, kako ga je nazvala. No nakon nekog vremena uspjeli su ostvariti kontakt.

Der Spiegel, koji je sudjelovao u istraživanju, također je objavio tekst u kojem navodi što je sve otkriveno, a među ostalim tu se nalaze i iskazi policajaca koji su potvrdili priču.

Pišu kako su šestorica policajaca s kojima su razgovarali i pokazali im kadrove s granice bila uvjerena da su maskirani muškarci koji se pojavljuju na snimkama pripadnici interventne policije. Svi policajci s kojima su razgovarali tražili su da se ne objave njihova imena i prezimena zbog njihove sigurnosti.

I poređenje s fotografijama koje prikazuju interventne policajce na granici mjesec dana ranije potvrdila je njihov zaključak da migrante na snimkama koje su sinoć objavljene tuku upravo pripadnici interventne policije, piše Index.hr.

Spiegel piše kako interventna policija inače najčešće ima posla s huliganima na stadionima i da provodi racije te da njeni pripadnici prolaze kroz specijalni trening na kojem uče baratati i tonfom, palicom koja se vidi na snimkama. Kaže se i da neki od pripadnika te policijske jedinice na Instagramu i Facebooku objavljuju fotografije s desničarskim simbolima, dok drugi poziraju s oružjem i fantomkama na granici.

Za rad na granici interventni policajci dobivaju bonuse 

Za svoje sudjelovanje u specijalnim operacijama protiv migranata na granici pripadnici interventne policije primaju novčane bonuse, reklo je Spiegelu nekoliko policajaca, dodajući kako ti bonusi obično iznose nekoliko stotina eura mjesečno. Dok su na terenu, smješteni su u hotelima poput onoga u Toplicama Topusko. Na granici rade zajedno s dodatnim jedinicama hrvatske policije koje bolje poznaju teren. Prema riječima policijskih dužnosnika, operacije se izvode pod komandom visokih policijskih dužnosnika u Zagrebu, u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Kodno ime čitave operacije je Koridor.

Redovito koristimo fizičku silu, migranti legnu pa ih kolega udara po nogama

Goran Novak, kako je nazvan za potrebe članka, dio je operacije Koridor.

Kaže da njegova jedinica redovno koristi fizičku silu protiv tražitelja azila. “Kad zateknemo migrante u šumi, oni obično u strahu legnu na zemlju”, kaže Novak. Jedan od policajaca iz njegove jedinice, kaže, često prolazi pored njih i palicom im udara po nogama.

Naravno da su pushbackovi nezakoniti, to svi znamo, ali takve su naredbe

Navodi kako potom sjedište u Zagrebu odlučuje hoće li se tada provesti pushbackovi.

Drugi policajac još je direktniji: “Naravno da su pushbackovi nezakoniti, to zna svaki policajac. No, naredbe dolaze iz zapovjednog lanca, iz MUP-a.

Policajci govore kako to nisu formalne, nego neformalne. O tome govori i ispovijest policajca je u srijedu objavila i Potraga.

“Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko ‘zelene granice’. Stoga policajci nisu ništa krivi.

Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama, prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju”, poručio je novinarki izvor iz MUP-a koji je želio ostati anoniman, prenosi zagrebački Index.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here