POLA VAMA, POLA MENI: Zastupniku u Skupštini Distrikta Dačaju određen jednomjesečni pritvor

0
245

Postupajući po prijedlogu Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor zastupniku u Skupštini Distrikta Ćazimu Dačaju, osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelama grantova udrugama građana tijekom zadnjih pet godina.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da će osumnjičeni pobjeći s obzirom na to da posjeduje državljanstvo i druge države i da će utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak. Postupajući po ovom prijedlogu Sud je jučer donio rješenje kojim se Dačaju, uslijed opasnosti da će ometati postupak, određuje pritvor u trajanju od jednog mjeseca, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo vodi istragu protiv Ćazima Dačaja zbog sumnje da je u razdoblju od 2015. do 2020. godine, kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, iskoristio službeni položaj s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist. Sumnja se da je ovaj skupštinski zastupnik pojedinim udrugama građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe pribavivši protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 160.000 maraka.

Nakon što je uhićen i doveden u Tužiteljstvo, tužitelj iz Odsjeka za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju ga je ispitao i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor, a Tužiteljstvo u saradnji s policijom nastavlja istragu u ovom predmetu, te daljnje procesuiranje osumnjičenog za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Za ovo kazneno djelo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje tri godine, dok gornja granica ove kazne iznosi dvadeset godina, stoji u priopćenju Tužiteljstva Brčko Distrikta. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here