Pokret Islamskog džihada pozvao rukovodstvo Palestine da istupi iz Arapske lige

0
240

Palestinski pokret otpora Islamski džihad pozvala je palestinsko rukovodstvo da se povuće iz Arapske lige koja nije osudila normalizaciju odnosa koju su s Izraelom dogovorili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozivamo palestinsku upravu da istupi iz Arapske lige jer je ta organizacija od danas predstavlja zemlje koje su napustile Palestinu, prigrlile Izrael i odbijaju osuditi normalizaciju odnosa sa Izraelom“, saopćio je član Centralnog odbora Islamskog džihada Muhammed Hindi.

Hindi je optužio režime arapskih zemalja da nisu dosljedni u borbi za prava Palestine i Plestinaca.

Neimenovani diplomatski izvori saopćili su kako je pred današnju sjednicu Arapske lige Palestina dostavila prijedlog odluke o osudi sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE-a, a kako su neke članice te organizacije odbile taj prijedlog.

Šef palestinske diplomacije Riyad al-Maliki poručio je članicama Arapske lige kako Palestina odbacuje sporazum kojeg su postigli Izrael i UAE i kako od Arapske lige očekuje da također odbaci taj sporazum.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. augusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here