Pokrenuta smjena Andelije, Buljubašić novi direktor EPBiH

Vlada FBIH na današnjoj je sjednici u Sarajevu pokrenula procedure za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

Naime, data je saglasnost Nadzornom odboru EP BiH za smjenu generalnog direktora, potvrđeno je za Vijesti.ba iz Vlade.

Nakon što je data saglasnost Nadzornom odboru EP BiH za smjenu generalnog direktora, data je i saglasnost da se Sanel Buljubašić imenuje za novog direktor Elektroprivrede BiH.

Sanel Buljubašić je već bio u upravi Elektroprivrede BiH kao član Nadzornog odbora i riječ je o nekadašnjem načelniku Srebrenika i kadru SDP-a.

Buljubašić je trenutno na funkciji tehničkog direktora Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Srebrenik.

Na čelu Srebrenika, Buljubašić je bio do jula 2014. kada je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Rođen je 29. septembra 1976. godine u Tuzli. Srednju školu završio 1995. godine u Srebreniku. Mašinski fakultet u Tuzli završio je 2000. godine.

Magistrirao je 2007. godine, a doktorsku disertaciju odbranio 2017. godine.

Podsjetimo, Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica, uputio je danas premijeru FBiH Nerminu Nikšiću zahtjev za hitnom smjenom Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Predsjednik sindikata Sinan Husić kazao je kako nema “potrebe da se dodatno obrazlaže ozbiljnost i težina situacije u svim rudnicima uglja u Koncernu JP EPBiH”.

– Situacija u zeničkom rudniku reflektuje se negativno na situaciju u svim drugim rudnicima u FBiH pa ne smijemo dozvoliti da se dodatno usložni te proizvede nesagledive posljedice – kazao je Husić, koji se nada da će reakcija Vlade FBiH biti u skladu s njihovim zahtjevom.

Pogotovo, dodaje, što je Uprava JPEPBiH “iskazala neozbiljan i neodgovoran pristup” nakon urgencije Vlade FBiH, koju su uputili 27. jula.

Zenički su rudari prekinuli proizvodnju 26. jula, nakon što je istekao zadnji rok za isplatu junske plaće te naknade za topli obrok za maj, prenose Vijesti.ba.

JP EPBiH, ni nakon urgencije Vlade FBiH, nije postupila po odredbama Sporazuma, koji su sindikalci 3. jula potpisali s Upravom RMU Zenica, a po instrukcijama i smjernicama iz JP EPBiH. (tl)

Podijeli

4 0 komentara

  1. SDP ima svoj izborni plijen i postavlja svoje kadrove za Generalne direktore javnih kompanija bez kriterija o, stručnosti, iskustva i drugih kompetencija isto što su 2010 na ovu funkciju postavili gosp. Grabovicu , anonimusa u elektroenergetici i menadžmentu. Ovakav pristup politike će uništiti javne kompanije.
    Mi nemožemo imati najjeftiniji struju u Evropi i najnefikasniju proizvodnju ugla u rudnicima. Zato imamo najveće emisije zagađenja iz termoelektrana zbog čega ispaštaju samo pojedine lokalne zajednice a svi trošimo jeftinu struju..Dakle, slika stanja u rudnicima, zahtjevi za primjenu nabolje raspoložive tehnologije u zaštiti okoliša i sutra takse na emisiju CO2 u termoelektranama su dugoročno ekonomski nespojivi sa domaćom cjenom struje.Pripremimo se za poskupljenje struje.

    • Dakke, Hasane….”nemozemo” se pise kao dvije rijeci, negacija glagola “mogu” prvo lice mnozine….dalje nisam ni citao….

  2. Zahvaljujem gospodinu pod pseudonimom “pd” na ukazanoj pravopisnoj ili bolje reći štamparskoj grešci. Pravopis dobro poznajem ali eto omaklo se u tipkanju. Ja bih rado pročitao Vaš suštinski komentar na ono što je bio povod mog komentara i predlažem da promijenite pseudonim, ovo je ipak ozbiljan portal.

    • Hvala, kolega…slazem se da TLive ima malo ozbiljniji pristup, ali mislim da cu ostati vjeran izabranom “nick-u”….neka malo zeze pa makar i kroz “nick” :):)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *