Pokrenuta peticija za sprečavanje izbornih prevara i krađa

Danas je u Sarajevu pokrenuta kampanja potpisivanja peticije za sprečavanje izbornih prevara i krađa koja će trajati do 22. decembra.

Krađe bi se spriječile uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.

Kampanju je pokrenula Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“.

Kako je rečeno, više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine će u više od 70 gradova i općina izaći na ulice da dobiju podršku građana i građanki za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Od danas će biti moguće potpisati ovu građansku peticiju i online putem web stranice koalicije „Pod lupom“, kao i na uličnim štandovima.

Iz Koalicije “Pod lupom” podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.

Uvođenjem mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi se značajno ne bi se značajno promijenio način glasanja na koji su biračii navikli, ali bi se, kako je saopšteno na današnjoj press konferenciji Koalicije “Pod lupom”, spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova.

Rezultati izbora bi se, zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, mogli imati nekoliko sati ili čak nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Od 110 demokratskih država svijeta, u njih više od 50 postoji sistem biometrijske identifikacije birača, a u više od 40 postoji neki oblik novih tehnologija koje služe za pomoć pri glasanju, navode iz Koalicije “Pod lupom”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *