Pokrenut projekt ‘Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u BiH’

Realizacija projekta će se odvijati u četiri faze, dok će se u narednoj godini projekt proširiti na veći broj škola u FBiH
projekat skole bih biosigurnost i biozastita
Detalj sa sastanka u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu

Centar za kontrolu bolesti i geo-zdravstvene studije Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine pokrenuo je projekt “Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini”.

Projekt ima za cilj upoznati učenike s važnošću stručnog, naučnog, globalnog i ličnog pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti, upoznavanje s opasnim uzročnicima i načinima njihovog djelovanja, razvijanje interesa za nauku i istraživanje te osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru.

Učesnici projekta sastali su se danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu, gdje su imali priliku razmijeniti mišljenja i pogledati prezentacije vezane za ovaj projekt. Profesor Teufik Goletić održao je predavanje “Zoonoze i bioterorizam”, na kojem je između ostalog govorio i o izvorima zaraza kod ljudi.

– Zahvaljujući napretku u diagnostičkim kapacitetima u posljednjih nekoliko desetljeća imamo registrovanih veliki broj zoonoza, od kojih su neke bile devastirajuće, kao što je po svemu sudeći bila i pandemija koronavirusa. Pored tog virusa imamo još nekoliko virusa koji čekaju svoju priliku da se pokažu. Aktivni smo u smislu praćenja onoga što se dešava u prirodi, ali očigledno je da se i mikroorganizmi pojavljuju u područjima gdje ih ranije nije bilo  – kazao je Goletić.

Dodao je da je edukacija najbolja prevencija, te da je to i cilj današnjeg skupa i projekta “Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini”.

Projekt će se u početku provesti kao pilot projekt u školskoj 2023/24. godini u četiri osnovne i četiri srednje škole u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Za realizaciju projekta odgovoran je Koordinacioni odbor koji će biti spona između učesnika projekta – Akademije nauka i umjetnosti BiH, ministarstava obrazovanja, škola, edukatora, stručnih saradnika, profesora/nastavnika i učitelja.

Realizacija projekta će se odvijati u četiri faze, dok će se u narednoj godini projekt proširiti na veći broj škola u FBiH. Projekt bi na kraju trebao biti uspostavljen u cijeloj BiH kao dodatna nastava s fondom od 35 do 70 sati godišnje ili kao vannastavna aktivnost u okviru sekcije “Biosigurnost i biozaštita”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *