Pokrenut postupak protiv majke masovnog ubice iz škole u Beogradu

Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da obavi “dijagnostičku procjenu funkcioniranja porodice maloljetnog Koste K. i o tome dostavi izvješće tužiteljstvu”

Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu pokrenulo je postupak protiv majke 13-godišnjeg učenika koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar s namjerom da utvrdi postoje li elementi kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe, saopćeno je danas.

Učenik te škole Kosta K. 3. maja je, hicima iz očeva pištolja, ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio nastavnicu i još šestero učenika, od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula zbog ustrjelne rane glave.

Tužiteljstvo je od Policijske uprave Beograda zatražilo prikupljanje potrebnih obavijesti kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena majka M.K., te da se obavi razgovor s pedagogom i psihologom škole Vladislav Ribnikar i da se poduzmu sve druge mjere i postupci za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, objavljeno je danas na internet stranici Prvog osnovnog javnog tužiteljstva.

Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da obavi “dijagnostičku procjenu funkcioniranja porodice maloljetnog Koste K. i o tome dostavi izvješće tužiteljstvu”. Zatraženo je i da se utvrdi je li se ta porodica “od ranije nalazila u evidenciji” centra za socijalni rad.

Otac učenika Koste K. uhapšen je poslije zločina u školi, a nakon saslušanja u Višem javnom tužiteljstvu određen mu je pritvor do 30 dana. Oca se tereti da je sina Kostu K. vodio u streljanu te da nije adekvatno učinio nedostupnim oružje i municiju kojim je njegov sin počinio zločin.

Nastava u školi Vladislav Ribnikar počela je danas na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubistava u školi, školska godina zaključi s 3. majem, kada je počinjen zločin, nezapamćen u savremenoj historiji Srbije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *