Pokrenut postupak protiv Čovića, HNS primao novac iz budžeta

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine (BiH) je pokrenula je postupak utvrđivanja sukoba interesa u slučaju aktuelnog dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) Dragana Čovića, potvrdila je u četvrtak, 28. januara za Radio Slobodna Evropa Mira Pekić, predsjedavajuća komisije.

Pekić je rekla da je Komisija, koja se sastoji od po tri zastupnika i izaslanika iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, te direktora i dva zamjenika Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbu protiv korupcije BiH, ovaj postupak pokrenula 12. januara ove godine.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), organizacija koja okuplja političke stranke sa hrvatskim predznakom u BiH, a na čijem čelu je Čović, primala budžetski novac, kazala je Pekić.

Ona je dodala da su postupci za utvrđivanja sukoba interesa pokrenuti i protiv još tri osobe.

„Pokrenut je postupak, komisija sada prikuplja podatke i izjave lica i nakon što se sve izanalizira, komisija će donijeti odluku o sankciji ukoliko se utvrdi postojanje sukoba interesa,“ izjavila je Pekić.

Ona je rekla da je Komisija ova četiri predmeta naslijedila od prethodne komisije. (RSE)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *