Pokrenut disciplinski postupak protiv 12 srbijanskih policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je danas da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 pripadnika Uprave granične policije u Priboju koji su ponašanjem van službe i uniforme vrijeđali građane druge vjere i nacionalnosti.

Navedeno je kako je radna grupa, formirana povodom nekoliko incidenata u Priboju, konstatovala propuste u radu Uprave granične policije Priboj.

Taj grad na jugozapadu Srbije, u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, je početkom januara dospio u fokus nakon što je objavljen snimak na kojem se vide pripadnici policije kako pjevaju pjesmu u kojoj se veličaju genocid u Srebrenici i zločini u Vukovaru.

Nakon toga, lokalni mediji su objavili i da su dvojica pribojskih policajaca u javnoj komunikaciji na društvenim mrežama prijetil imamu u Priboju.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, o svim okolnostima proslijeđen je detaljan izvještaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

MUP je u jučer saopštio da će radna grupa, koju čine rukovodioci Uprave granične policije, održati sastanak s rukovodiocima i starješinama Regionalnog centra prema Crnoj Gori u Priboju.

“Na održanom sastanku radne grupe sa rukovodiocima i starješinama Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori, naglašeno je da policijski službenici u svom svakodnevnom radu i ponašanju u službi i van službe moraju da postupaju društveno odgovorno, uz puno poštovanje vjerskih i nacionalnih osjećanja, te da su svi policijski službenici dužni da obavljaju policijske poslove u skladu sa zakonom, uz dosljedno poštovanje Kodeksa policijske etike”, saopštio je danas MUP.

U saopštenju se ne navodi o kojim tačno događajima je riječ.

Lokalni portal Sandžakpress je 8. januara objavio da su na dan proslave pravoslavnog Božića na društvenim mrežama osvanule uvrede i prijetnje koje su u komentarima na Facebooku razmjenjivala uvrede i račun “efendije Pribojskog”.

Prethodno su mediji početkom januara objavili videosnimak sa jedne privatne proslave na kojoj su bili pripadnici srpske policije u Priboju, na kojoj je pjevana šovinistička i nacionalistička pjesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je 6. januara da je počeo disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pjesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

On je u izjavi za televiziju Pink rekao da MUP najoštrije osuđuje takvo ponašanje “bez obzira što je to izvršeno van službe”.

U pjesmi se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, “desi Vukovar”. (RSE)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *