Pojačana kontrola putnika i robe na svim graničnim prijelazima sa BiH

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, na svim graničnim prelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe, ali jutros nema dužih zadržavanja, javlja BIHAMK.

Svi međunarodni granični prelazi sa Srbijom i Hrvatskom su u funkciji.

Od sinoć su od strane Granične policije Crne Gore zatvoreni međunarodni prelazi Hum-Šćepan Polje i Vitine-Šule, dok je i dalje otvoren međunarodni granični prijelaz Metaljka.

Na GP Brčko-Gunja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, dok je GP Deleuša-Vraćenovići zbog radova zatvoren za saobraćaj.

Granična policija BiH dobila je dopis od Ministarstva sigurnost BiH, prema kojemu postupa na graničnim prijelazima, da se poduzmu mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, posebno iz Kine (pokrajina Hubei), Južne Koreje, Italije i Irana.

U slučaju simptoma koronavirusa stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primjenjuju se pooštrene mjere i istima se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH na osnovu članka 24. stav (1) u vezi s člankom 19. stav (3) točka (g) Zakona o strancima BiH, gdje je, između ostalog, navedeno da prisustvo stranca na području BiH predstavlja prijetnju javnom zdravlju u BiH.

OD PONEDJELJKA12h 44m
Tegeltija: Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva ići će u izolaciju

Nadalje, prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori, ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje, koji se odnosi na njihovo trenutačno zdravstveno stanje, osobne podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kontakt telefon. Ujedno im daju i upute (letke) na koji način postupati i kome da se obrate ako se dogodi da naknadno, za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju simptome koronavirusa.

Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da poduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta (također, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana). (Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *