Pogled iz Sarajeva: Tuzlanka odbrusila Vulinu i zatražila da se povuče iz Vlade!

Ministrica u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, inače, rođena u Tuzli 1970. godine, poručila je svom kolegi ministru Aleksandru Vulinu da se povuče iz Vlade zbog negativnih stavova o Evropskoj uniji

0
371

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poznat je po svojim kontroverznim i radikalnim stavovima, a ovih dana je nadmašio sebe izjaviši u intervjuu “Večernjim novostima” kazavši da Srbija “što prije treba da se i izjasni da ne žele biti dio Evropske unije”. Istakao je da se ne mogu prihvatiti zahtjevi EU kojima se traži da “Srbija prizna Kosovo i ukine Republiku Srpsku”.

Srbija nije formirala Republiku Srpsku, pa ne može ni da je ukida, budući da je ona po Dejtonskom sporazumu dio Bosne i Hercegovine. Doduše tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, kasnije haški optuženik, jedan je od potpisnika tog sporazuma 4. decembra 1995. u Parizu i to bi, s aspekta Beograda, bilo sve. I ne treba Srbiji u ovome pridavati važnost koju ona nema.

Vulinu je promptno odgovorila njegova kolegica u Vladi Srbije prof. dr. Zorana Mihajlović, rođena u Tuzli 1970. godine, i pozvala ga je da, zbog svojih stavova o EU, izađe iz vlade. Rekla je da je legitimno da neko bude protiv Srbije u EU, a da li je to pametno ili nije vrijeme će pokazati. Ali, dodala je, ako neko sjedi u Vladi Srbije, a jedan od prioriteta te vlade je ulazak u EU, onda je “apsolutno nemoralno i licemjerno pričati o tome da ne valja ta integracija.

Mihajlović i Vulin: Zaratili zbog stavova o EU i Rusiji (Foto: Tanjug)

Tuzlanka je poručila Vulinu da se treba povući iz vladajuće koalicije Aleksandra Vučića i izađe na izbore sa svojim programom i vidi da li to građani hoće. To bilo u redu, dodajem ja, a ne biti servilna prišipetlja vlasti. Također, Vulin ne može da promijeni taj put ka EU i ono što je Srbija započela, a ovim što iznosi u javnost samo nanosi štetu državi koja ga ne plaća da “mrsi konce”.

Već sam u ovoj kolumni pisao o tome kako je Tuzla postala Zorananin rodni grad. Naime, Zoran, otac ministrice Mihajlović, bio je oficir JNA i u tuzlanski garnizon je prekomandovan da bi dobio čin majora, tako da je u ovom gradu bio samo tri godine i u tom periodu rodila se kćer Zorana. Čim je prišio majorski čin vratio se u Beograd i dok nije dobio stan obitelj je smjestio u u zavičaj, u Loznicu. Tako je Zorana u Tuzli živjela malo više od godinu, a školovanje i studij je završila u Beogradu.

U jednom beogradskom listu je objavljeno da je u Tuzli, nakon rođenja, bila samo jednom nakratko, na ekskurziji, kao gimnazijalka. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitilki analitčar iz Sarajeva)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here