Pogled iz Sarajeva: Rat u Ukrajini će potrajati

U jednoj radijskoj emisiji prošlog mjeseca znatiželjni slušatelj me je pitao: kad bi se mogao završiti rat u Ukrajini? Odgovorio sam da se ovom ratu, izazvanom ruskom agresijom, još ne vidi kraj. Budući da poraz bilo koje strane nije vjerovatan, jedina opcija su dugotrajne borbe koje iscrpljuju i Ruse i Ukrajince, ali oni ne žele odustati od svojih ciljeva.

Slušatelja je zatim zanimalo: da li u ovom trenutku postoje nagovještaji o tome da je možda jedna od strana voljna pregovarati? Nažalost, nema takvih naznaka. Da bi borbe prestale obje strane moraju željati pregovore i da očekuju da će više dobiti od mira nego od nastavka borbe. Zbog toga članice NATO-a dostavom naoružanje i opreme i obukom pomažu Ukrajini, ali tako da ovaj vojni savez nije direktno uključen u rat.

Ukrajina: Kraj rata se ne nazire (Screenshot)

Jednako tako, ovisnost Ukrajine o njihovom oružju daje zapadnim silama pravo glasa o tome kako Kijev planira svoju strategiju. U teoriji, mogli bi zaprijetiti smanjenjem podrške ako se umore od rata, ili ako Ukrajina, ohrabrena vojnim napredovanjem, pređe prag koji bi mogao izazvati eskalaciju neprihvatljivu Zapadu.

Ideja da se Ukrajina može pritisnuti da postigne neku vrstu mira je netačna i poništava napadnutoj zemlji sve ono što radi, smatraju neki eksperti. Možda je bliže istini teza da će Ukrajinci sami odlučiti da li će i kad prestati se boriti. Zapad može učiniti malo da zaustavi Ukrajince u pokušaju povratka kompletne svoje teritorije, uključujući dijelove koje je Moskva formalno, iako nezakonito, anektirala. Također, Zapad zna da bi bilo kakve pukotine u njegovom jedinstvu protiv ruske agresije samo ohrabrile Kremlj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, uprkos nekim neuspjesima na ratištu, spreman je za dugu borbu i vjeruje da će Rusija pobijediti, ali on, koji je počeo sukob, mogao bi ga okončati, ako to odluči. Neće on to, jer uložio je svoj prestiž u taj rat, a što je više gubitaka, to mu se teže povući. Za neke analitičare izgledi da Putin bude smijenjen krajnje su nevjerojatni, a šanse da će onaj ko ga zamijeni biti manje grabežljiv još su manje. Zapravo, ne postoji nikakav izvor alternativne moći dok je Putin zdrav i živ.

I na kraju, ovaj rat bi se mogao završiti možda kao onaj na Korejskom poluotoku 1953. godine sa demilitariziranom zonom u Ukrajini između teritorija koje kontroliraju Rusi i Ukrajinci, ili povremenim konfliktima manjeg ili većeg intenziteta i labavim prekidima vatre.

U svakom slučaju, jedno je sigurno: još će biti mnogo ljudskih žrtava na obje strane, razaranja ukrajinskih civilnih objekata, kao i  ekonomskih posljedica za ostatak svijeta. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

3 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *