Pogled iz Sarajeva: Opstrukcije državnosti BiH

Ni na jednom mjestu u državnom Ustavu ne piše da je BiH državna zajednica, ali se konstatuje da BiH ima svoj državni kontinuitet koji je imala prije Dejtona i da ga nastavlja
Đuro Kozar, kolumnista, portal

(Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Sjećam se na prvoj godini Pravnog fakulteta (davno je to bilo) na predmetu Uvod u pravo kod cijenjenog profesora Vlade Jokanovića učio sam da je država organizirana i suverena društvena zajednica sa zajedničkim političkim sistemom. Naravno, pod uvjetom da ima stanovništvo, teritoriju i vlast. Sada se ovaj predmet zove Teorija države i prava.

Iznio sam ovo znanje sa studija da bih naglasio da je Bosne i Hercegovina država, a ne državna zajednica kako je neki političari iz srpskog i hrvatskog naroda pogrešno nazivaju. Naprimjer, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Darko Banjac u jednoj izjavi od pet minuta (izbrojao sam) 18 puta je pomenuo termin “BiH državna zajednica” i nije sa zacrvenio. On je član Narodne partije srpske koja je u koaliciji sa SNSD-om.

Ni na jednom mjestu u državnom Ustavu ne piše da je BiH državna zajednica, ali se konstatuje da BiH ima svoj državni kontinuitet koji je imala prije Dejtona i da ga nastavlja. Oni u Repulici Srpskoj koji se zaklinju da poštuju Dejtonski sporazum iz njega biraju i ističu samo ono što bi njima moglo odgovarati, a istinu tendenciozno potiskuju.

Konkretno, u uvodu Ustava BiH koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma piše: “Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.” Sastoji se od tri konstitutivna naroda i dva entiteta s tim da entiteti bez države BiH ne postoje, niti pomenuti dokument iz Dejtona dozvoljava da se  neki dio državne teritorije izdvaja iz BiH.

Baš kao što Bosna i Hercegovina nije državna zajednica, nego država, tako ni Federacije BiH, premda ima kantone, nije državna zajednica nego entitet. Da se radi o jednom od dva entiteta unutar države jasno je iz prvog člana Ustava u kojem Federacija ima svu vlast, nadležnosti i odgovornosti koje Ustavom BiH nisu date u isključivu nadležnost institucija Bosne i Hercegovine. I tako piše i u federalnom Ustavu.

Ista stvar je i sa Republkom Srpskom koja kao drugi entitet ima svoje entitetske nadležnosti, ali ne više od toga, budući da je obavezna provoditi Ustav BiH, zakone i odluke zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na državnom nivou. I ne može Narodna skupština RS-a, kao niži nivo vlasti, biti iznad Parlamentarne skupštine BiH kako bi separatisti u tom entitetu željeli.

Dan drzavnosti, zastava bih
(Država BiH, a ne državna zajednica, na znanje i ravnanje separatistima iz RS (Foto: Ilustracija, arhiva)

Zašto sam morao podsjetiti na ove ustavne odredbe? Najprije zbog establišmenta u RS-u koji, govoreći da je BiH državna zejednica, pokušava podvaliti da se radi o labavoj tvorevini iz koje se može lako izaći, Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je, u svom stilu, olako rekao “da BiH nije nikakva država i da u formalnopravnom smislu može biti državna zajednica ili zajednica država i ništa više.”

Mogu Dodik i njegovi istomišljenici govoriti da BiH može opstati samo kao državna zajednica, kad se tome protive Bošnjaci i veliki dio Hrvata u Federaciji, kao i međunarodna zajednica. Be-ha patrioti neće dozvoliti nasailno rušenje državnog uređenja, cijepanje države i postavljanje granice između entieta i tome će se suprotstaviti. Ambasador SAD-a Majkl Marfi je vrlo efektno odgovorio na Dodikove prijetnje o secesiji.

“SAD neće stajati po strani dok gospodin Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo BiH, destabilizirati zemlju i regiju i spriječiti napredak BiH prema EU. Odlučni smo zaštititi suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. I dalje ćemo biti uz građane i institucije ove zemlje… SAD ostaju prijatelj i partner svim građanima BiH”, poručio je ambasador Marfi.

U Republici Srpskoj državne organe BiH nazivaju “zajedničke institucije” čime pokušavaju omalovažiti državu u kojoj žive. Naravno, ne postoje, niti će ikada postojati “zajedničke institucije”, nego samo institucije države BiH. BiH je članica UN-a, nezavisna, cjelovita, demokratska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana i ma koliko neki maštali, neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela, niti zajednica. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *