Pogled iz Sarajeva: O'Brajan „potopio“ Dodika

Poslije oštrih američkih kritika Dodik je izgleda povukao “ručnu” i valjda se pokušava korigovati, jer od njegove destruktivne politike najviše štete ima Republika Srpska
Đuro Kozar, kolumnista, portal

(Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitilki anaitičar iz Sarajeva)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već nekoliko godina jednostrano tumači Dejtonski sporazum, pominje neki „izvorni“ Dejton, pokušavajući da opravda svoje antidejtonske postupke. A onda je u Sarajevo stigao pomoćnik državnog sekretara SAD-a Džejms O'Brajan i, što bi rekao narod, uhvatio ga u laži. Negirao je sve što Dodik priča, neki kažu i „potopio“ ga.

Ugledni Amerikanac podsjetio je da se unutrašnja struktura Bosne i Hercegovoine  određuje Ustavom BiH i sastoji od dva entiteta: Federacije i Republike Srpske, unutar BiH – i naglašava: “BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dviju država. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti.”

Ovo je O’ Brajan kazao 2. februara govoreći studentima i profesorima na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a prisutni, među kojima i novinari, postavili su mu i nekoliko pitanja. Suština je u tome da SAD čvrsto podržava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Dodao je da su pozivi na stvaranje granica unutar BiH ili promjenu međunarodno priznatih granica protivni Dejtonskom sporazumu.,

Dodik misli da je uvijek u pravu, odbacio je O'Brajanove tvdnje i pokušao da ga diskvalifikuje. Podvukao je da ovaj američki funkcioner nije moćan da nekom drži lekcije. Istina je sasvim drugačija. O'Brajan je sa Ričardom Holbrukom 1995. godine u  američkoj  vojnoj bazi u Dejtonu formulirao Mirovni sporazum za BiH, pa ga može kvalifikovano i tumačiti.

Džejms O’ Brajan imao je i sastanke u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH, bio kod visokog predstavnika Kristijana Šmita i sve što je govorio u Sarajevu to su zvanični stavovi Stejt Departmenta – izvršnog organa američke savezne vlade. To su temeljni američki stavovi koji važe neovisno od toga ko je predsjednik SAD-a i ko je njihov ambasador u BiH.

Poslije O'Brajanovih energičnih poruka Dodik je izgleda povukao “ručnu” i, nakon što je stotina puta rekao da će se RS izdvojiti iz BiH, sada tvrdi da ne postoji nikakva njegova secesionička retorika. Ukoliko misli da ima naivnih koji nisu shvatili njegovu destruktivnu politiku onda se vara. Njegove prijetnje nisu “zapisane u vjetru” nego se nalaze u medijskim dokumentacijama i arhivama,

Kaže Dodik da vlast Republike Srpske želi očuvati Dejtonski sporazum, a da oni “iz čijeg je pera izašao hoće da ga ruše” . Ne ruše Amerikanci Dejton, nego on, a svojom retorikoim zapravo želi umanjiti značaj ispravne američke politike prema BiH. Ponizio je sebe,  jer dobro se zna ko je ko. Dodik je, zbog svoje antibosanske politike, dva puta stavljen na američku crnu listu, a ta lista uopće nije bezazlena kako on tvrdi.

Posljedice sankcija izrečenih Dodiku i te kako se osjećaju u Republici Srpskoj,  jer im je sve teže doći do novih izvora finansiranja budžeta i otplatu nagomilanih dugova. Banke iz inostranstva ne žele finansirati neke projekte, a Njemačka je stopirala nekoliko ranije započetih  investicija. Neće svojim novcem pomagati ničiju secesiju.

Može Dodik izigravati “velikog Baju” pred svojim istomišljenicima, ali međunarodni investitori zaziru od toga da dođu u entitet u kome je cijeli politički vrh pod sankcijama. To pokazuje da je klima u RS-u izuzetno nestabilna za strana ulaganja. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

————————
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *