Pogled iz Sarajeva: Nijemci se vraćaju u EUFOR

Cilj  je dodatno obeshrabriti neke grupe, ukoliko one postoje, a koje bi eventualno pokušale destabilizirati našu zemlju

0
339

Prema planu, 16. avgusta u Sarajevo dolazi prva grupa od 50 njemačkih vojnika u Misiju Evropske unije ALTHEA u Bosni i Hercegovini, u okviru koje je i multietnčka formacija EUFOR. Raspoređivanje ovog kontingenta obaviće se u fazama. Oni će nepristrasno, preventivno, djelovati u cilju odvraćanja od izazivanja incidenta, a ako do njih dođe predviđeno je da ih brzo i efikasno otklone.

Njemačka vojska sudjelovala  je u misiji EU od 2004. do 2012. godine nakon čega se povukla smatrajući da je sigurnosna situacija u BiH stabilna. Njihov povratak u BiH je obrazložen povećanom zabrinutosti zbog nestabilnosti u Evropi u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja tenzija na Zapadni Balkan. Na taj način broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećat će se na 20.

Procjena EUFOR-a je da se stabilno stanje u BiH po svaku cijenu mora održati, pa je uz 600 stalno stacioniranih pozvano još 500 vojnika, a taj broj će se dolaskom Nijemaca još povećati. Želi se dodatno obeshrabriti bilo koje grupe, ukoliko one postoje, a koje bi eventualno pokušale destabilizirati našu zemlju.

oklopna vozila eufor kretanje gradovi bih mirovna misija
Oklopna vozila Eufora u BiH (Foto: Screenshot)

EUFOR ima pješadijsko naoružanje i oklopna vozila točkaše, ali bi u slučaju potrebe mogao angažirati robusnije vojne potencijale koje su u rezervi, a nalaze se u punoj borbenoj gotovosti.

Niko ko je dobronamjeran i želi mir u BiH ne bi trebao biti protiv EUFOR-a i ne stoje pojedinačne primjedbe dužnosnika iz Republike Srpske da naoružane patrole plaše narod. Uostalom, već dugo u 17 mjesta u oba entiteta postoje LOT timovi koji svakodnevno vrše osmatranje terena i o tome obavještavaju Štab u Butmiru kod Sarajeva.

O dolasku njemačkih vojnika u BiH nije se prethodno trebalo izjašnjavati Predsjedništvo BiH tako da je Milorad Dodik bio uskraćen za davanje veta. EUFOR je od 2004. dio Dejtonskog sporazuma o kojem dok je taj dokument na snazi nema rasprave. Dodiku naročito smeta činjenica da će u dva LOT tima u RS-u biti i njemački vojnici, ali će i oni, kao i svi drugi, raditi okviru istog mandata.

Komandant EUFOR-a general Anton Veseli, po mnogim mišljenjima, odlično radi svoj posao i puno je produktivniji od svog svog prethodnika generala Aleksandera Placera. Obojica su Austrijanci, s tim da je Veseli više operativac, a Placer se, po nekim mišljenjima, ponašao kao političar u uniformi.

U novembru ove godine ističe jednogodišnji mandat EUFOR-a i za njegovo produženje, kao i do sada, potrebna je odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ako Rusija i Kina eventualno budu stavili veto za nastavak Misije ALTHEA u, na snazi će biti drugo rješenje i BiH neće ostati bez međunarodnih vojnih snaga.

Tada će umjesto EU-a mirovne snage, po svemu sudeći, predvoditi NATO, jer po Dejtonskim sporazmu ima taj mandat samo ga je 2004. godine prepustio EUFOR-u uz obavezu da mu pomogne ako bi trebalo. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here