Pogled iz Sarajeva: NATO je s nama, šta je Stoltenberg rekao Željki Cvijanović?

Sjevernoatlantski vojni svez godinama je posvećen BiH i to ima veliki značaj kako za nas tako i za cijeli Zapadni Balkan

Dvodnevna posjeta generalnog sekretara  NATO-a Jensa Stoltenberga Sarajevu još je jedna potvrda da je Bosna i Hercegovina važna za ovaj vojni sveez i da će tako i ostati. Stoltenbeg je izjavio da članice NATO-a snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali da su zabrinuti secesionističkom retorikom i podrškom Rusije. “To prijeti potkopavanju stabilnosti i reformama i lideri moraju raditi na otklanjanju rizika”, rekao je.

Đuro Kozar, kolumnista, portal
(Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Na večeri sa članovima Predsjedništva BiH u konobi “Kula” u Sarajevu, u nedjelju 19. novembra, bila je prisutna i Željka Cvijanović koja je gospodinu Stoltenbegu rekla da Republika Srpska nije za NATO. On joj je odgovorio da to zna, ali da razgovara s onima koji jesu za članstvo BiH u NATO-u i da nije običaj ovog vojnog saveza da vodi dijalog s entitetima!

Predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je nakon sastanka sa Jensom Stoltenbergom istakla da naša saradnja sa NATO-om osigurava efikasan odgovar na izazove uključujući terorizam, organizirani kriminal i druge prijetnje koje postoje, ne samo u BiH, već u cijelom svijetu. Dodala je da ovakva saradnja vodi i modernizaciji be-ha institucija i procesa, jer uspostavljanje standarda u skladu s NATO-om zahtijeva provođenje reformi, ne samo u vojnom, već i širom društvenom kontekstu.

Sjevernoatlantski vojni svez godinama je posvećen BiH i to ima veliki značaj kako za nas tako i za cijeli region Zapadnog Balkana. Generalni sekretar NATO-a je, govoreći o jačanju sigurnosti i mira u BiH, istakao važnost Misije ALTEA, u okviru koje je EUFOR čiji su vojnici i oficiri iz članica ove vojne alijanse. S tim u vezi je svakako je bitna i uloga Štaba NATO-a u Sarajevu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa borjanom kristo u vijecu ministara
(Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a: Računaju na nas (Foto: Arhiva)

Podsjetiću da je Bosna i Hercegovina od 2006. godine u Partnerstvu za mir NATO-a, dakle u čekaonici, tek je kandidat za članstvo i da još dosta toga mora ispuniti. No, očigledno je da nas NATO uvažava i podržava kao svog pouzdanog partnera. A BiH, usprkos brojnim izazovima i političkim opstrukcijama pojedinih zvaničnika, na temelju ranijih odluka, napreduje na svom evroatlantskom putu.

Na političkom nivou aktiviran je Akcioni plan za članstvo i realizirana su tri godišnja ciklusa našeg Programa reformi. U operativnom pogledu Oružane snage Be-ha vrlo su aktivne u NATO-vim zajedničkim vježbama, obuci, seminarima i slično – održavajući vrlo visoku razi nu  interoperabilnosti s Alijansom.

Jedan od takvih primjera je Bataljonska borbena grupa lake pješadije naših Oružanih snaga od 850 ljudi, koja je od NATO-a dobila najviše ocjene i deklarisala se za misije mira. Ima zemalja čije vojske nisu prošle strogo ocjenjivanje vojnih eksperata iz Brisela.

Pored ove posjete generalnog sekretara NATO-a, za idući mjesec se najavljuje, također u Sarajevu, i sjednica Sjevernoatlantskog vijeća tog saveza a kojoj će kao posmatrači sudjelovati i predstavnici naše zemlje. Vijeće ima politička ovlaštenja i pravo donošenja najvažnijih odluka koje se tiču saveza, a odluke se donose se jednoglasno, a ne većinom glasova. Na taj način nemoguće je donijeti odluku koja će obvezati državu koja u njenom donošenju nije sudjelovala, niti je na nju pristala.

Aktivan odnos NATO-a prema BiH svakako nam je velika podrška i ohrabrenje da, u vrijeme rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, živimo u miru, bez straha od bilo čijeg negativnog utjecaja. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *