Pogled iz Sarajeva: ISIL među migrantima?

Već smo nekako oguglali na krvave sukobe migranata koji su se na putu od svojih dalekih zemalja do Zapadne Evrope zaglavili u Bosni i Hercegovini, ali kad je u novembru prošle godine na Stupu kod Ilidže ubijen Jasmin Berović i ranjene još dvije osobe, u javnosti se pojavila sumnja da u toj skupini došljaka ima i bivših boraca ISIL-a. Migrant iz Maroka koji je nanio smrtonosne ubode Beroviću očito je stekao iskustvo u rukovanju oružjem, možda i u borbama u Siriji, jer kako je to uradio, upućivalo je na to da su potezi profesionalca.

I po tome kojom je brzinom Marokanac napustio teritorij BiH, ileglano prešao u Srbiju, gdje je u uhapšen, može se tvrditi da su samo ubice tako hitre u napuštanju mjesta zločina. Novca je imao čim se smjestio u jedan hostel u Beogradu budući da je ISIL dok je bio u borbenoj prednosti na sirijskm ratištu dobro plaćao pse rata. Uskoro on treba biti izručen u BiH.

Kako je jedan isilovac, ako se na suđenju dokaže da je to, uspio da se umiješa među migrante i neopaženo pređe dugu rutu od Turske, Grčke, Sjeverne Makedonije i Srbije i stigne u BiH? To je moguće budući da su migranti bez osobnih isprava, tj. tajno, prikriveno ili pod tuđim imenom, prelazili državne granice tako da ne znamo ko su ljudi koji se nalaze u migrantskim centrima i na ulicama bh. gradova u BiH. Neki migranti iz kampa Blažuj kod Sarajev su u pobuni čak nasrnuli na policajce i prevrnuli njihova dva vozila. Nadam se da neće ostati nekažnjeni.

Još na putu kroz pomenute države, kažu oni koji su ih pratili, mogla se vidjeti razlika među njima, jer dok je većina krenula iz rata, neimaštine i neslobode praznih džepova jedan dio je vjerojatno bježao od zločina koje su vršili u ime kalifata, ali i s novcem kojim su kupili skupe mobitele, a usput hranu, piće i drogu. Pojedini migranti imali su novca i da plaćaju krijumčarima ilegalni prelazak u Hrvatsku i dalje. Neki od tako prokrijumčarenih su vraćeni, ali ne u svoje zemlje nego u BiH.

“Kad je tzv. islamska država izgubila gotovo cijeli svoj teritorij, ta je skupina boraca pokazala sposobnost adaptacije, posebice u poticanju ili usmjeravanju pobornika putem interneta”, izjavio je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma, čiji ured priprema godišnje izvještaje za Kongres SAD. Upozorio je da su isilovci otišli i u treće države te da tamo imaju svoje centre za obuku i planiranje terorističkih akata. Skupina je 2017. izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Rakom, a nedugo potom izgubila je rat.

Bježeći od rata borci ISIL-a su inkognito prvo prešli u Tursku gdje su se skrivali sve do kraja 2019. Kad je Ankara otvorila granice migrantima na putu ka Evropi, i stotine tisuća migranta, među kojima i bivših boraca ISIL-a, krenulo je u egzil želeći se domoći neke od zemalja zapadne Evrope. Ispočetka su migrant primani u Njemačku, na primjer, a prošle godine zemlje Šengena su se zatvorile tako da su ostali zaglavljeni u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini i tako su napravili problem i sebi i nama.

Evropska unija putem Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pomaže došljacima da se smjeste i prežive, ali je glavno pitanje – koliko će se oni u BiH zadržati. Doduše, Fahrudin Radončić je kao ministar sigurnosti svojevremeno predlagao da se u Pakistan deportuje dio migranata Pakistanaca i tako obshrabri njihov boravak u BiH, ali to član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije prihvatio, nego se čak ispričao pakistanskom ambasadoru zbog spomenutog prijedloga. Radončić je dao ostavku na ministarsko mjesto i svom nasljedniku, Selmi Cikotiću, prepustio da se kako zna i umije bori s migrantskom krizom. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *