Pogled iz Sarajeva: I mi vojsku za NATO imamo!

Vojnici Oružanih snaga BiH na vježbi na Manjači zadovoljili su NATO-ove  standarde i dobili odličnu ocjenu, piše naš vojno-politički analitičar

0
156

Tri formacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – bataljonska grupa lake pjašadije, vod vojne policije i vod za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na vježbi “Kombinovani napor 22”, održanoj prošlog mjseca na Manjači, pokazale su potpunu borbenu spremnost prema standardima koje je uspostavio NATO. To praktično znači da je naša vojska ušla u bazu deklariranih jedinica za sudjelovanje u NATO-ovim, kao i u misijama mira UN-a i EU-a.

Ocjenjivanje je vršeno u pet područja i to: pripreme, operacije, podrška, komunikacije i administracija. Vojnici su imali 2.100 zadataka koje su morali završiti pred ocjenjivačima iz NATO saveza i partnerskih zemalja. Ova vježba je inače bila najteži ispit naše vojske u njenoj povijesti. U svakom slučaju velika je stvar odlična ocjena koja je dobijena budući da su mnoge jače i opremljenije vojske padale na ovakvim zadacima.

Konkretno, programom operativnih sposobnosti se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklariranih jedinica. Na ovaj način be-ha vojska ići će rame uz rame s kolegama iz najrazvijenijih vojski svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira.

Iz NATO-a ističu da nijedna država ne može sama riješiti sigurnosne izazove s kojima se svi suočavaju, pa će stoga vojske različitih nacija redovito morati surađivati, bilo da se radi o podršci miru, obrani od kibernetičkih prijetnji ili radu na spasavanju života civila zbog rastućih poplavnih voda i drugih elementarnih nepogoda. Program ocjenjivanja operativnih sposobnosti i povratnih informacija postavlja zajedničke standarde koje zemlje moraju ispuniti, pokazujući da mogu raditi koristeći isti jezik, iste procedure i istu opremu.

To znači da se okupe vojnici iz više država i da oni mogu raditi kao jedan tim. U slučaju prijetnje ili napada na neku od zemalja kandidata, NATO nema obrambenu ulogu, ali je zemljama članicama saveza ostavljeno pravo i mogućnost da samostalno odlučuju o eventualnoj vojnoj pomoći ili intervenciji.

Vojno partnerstvo u ovom savezu do sada se najčešće potvrđivalo kroz suradnju u reformiranju oružanih snaga, ispunjavanje standarda pri nabavci nove vojne opreme, zajedničke manevre, školovanje oficira po obrazovnim shemama NATO-a te sudjelovanje u mirovnim misijama u čemu je i BiH značajno prisutna te često hvaljena. Put jedne zemlje, pa i naše, od Partnerstva za mir do punopravnog članstva u NATO-u je određen, ali je bitno naglasiti da u taj savez ne ulazi samo vojska nego cijela država koja se mora pospremiti.

Perspektiva pouzdanog sigurnosnog kišobrana omogućena nam je Akcijskim planom za članstvo čime nam je NATO otvorio vrata koja mogu biti ovorena sve dok se ne ispune predviđeni uvjeti. Dakle, sve je do nas. (Piše: Đuro KOZAR, vojno-politički analitičar iz Sarajeva)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here