Pogled iz Sarajeva: Dodikove vojne zablude

Rat bi mogli izazvati jedino oni koji bi narušili suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali bi ih to skupo koštalo

0
297

Milorad Dodik je netipičan političar vrlo sklon da o mnogo čemu govori ishitreno, subjektivno i provokativno, u krajnjem bez argumenata, čime često iznenadi ne samo svoje političke rivale, predstvnike međunarodne zajednice, nego i vlastiti narod. Ta njegova “originalnost” u pravilu je kontraproduktivna budući da dobija dgovore u kojima se vidi njegova pretjeranost i neznanje, pa bi za njega bilo bolje da javno ne iznosi sve ono o čemu misli kako bi izbjegao stigmu.

Nedavno je na proslavi Dana nekadašnje Vojske Republike Srpske u Banjoj Luci rekao da je bila velika šteta što je ta vojska ukinuta (a o tome je odluku donijela Narodna skupština tog entiteta) dodajući da Srbi mogu brzo mobilizirati svoju vojsku ako to zatreba. Valjda je pod “svojom vojskom” podrazumijevao policiju RS-a, jer Treći pješadijski puk istina nosi u svom imenu “Republika Srpska”, ali to je počasna formacija od 40-tak ljudi u sastavu Oružanih snaga BiH.

Prema tome, organi RS-a nemaju nikakve ovlasti prema tom puku koji nema nikakvu operativnu ulogu, nego je zadužen samo za svečane ceremonije i muzejske aktivnosti. Takvu nadležnost imaju i druge dvije počasne jedinice – Prva pješačka gardijska pukovnija koja gaji tradicije Hrvatskog vijeća obrane i Drugi pješadijski rendžerski puk koji podsjeća na Armiju BiH. Zbog razumjevnja, reći ću da su brigade operativni sastavi u našoj vojsci i oni su potčinjeni Operativnoj komandi OS BiH koja je na Butmiru kod Sarajeva.

Prije tri godine Dodik je nadmeno zjavio da će barem polovina Trećeg puka (na slijedećoj smotri) biti obučena u uniforme bivše Vojske RS-a, ali to se nije desilo, niti će se desiti, jer je zakonom i podzakonskim aktima određeno koje uniforme pripadnici OS BiH jedinio mogu obući i da to važi i za počasne pukove. Kad je vidio da se zaletio, Dodik se ušutio i to više nije pominjao, a nije trebao ni onda. Ranije sam u jednom mediju izjavio da se Dodik kao politolog slabo razumije u vojna pitanja i on to nepoznavanje stalno potvrđuje.

Ukoliko bi se u RS-u, ipak, formirala neka paravojska nju bi, na temelju zakona, Oružane snage BiH morale razoružati, a inicijatore i organizatore takve jedinice pohapsiti. Bolje je Dodiku da i ne pomišlja na takav plan jer bi mu se to, kako narod kaže, moglo obiti o glavu.

Inače, izjavio je “da RS neće voditi rat za svoju samostalnost, niti će povući ratni potez”, nego će se samo braniti. Od koga bi se taj entitet branio nije rekao, ali on je taj koji prijeti da će se jednog dana RS otcijepiti od BiH i pored toga što mu iz Federacilje BiH poručuju da mirnog razlaza ne može biti. Dakle, rat bi mogli izazvati jedino oni koji bi narušili suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali bi ih to skupo koštalo.

Uostalom, novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ovih dana je na forumu u Dubrovniku upozorio da je s nekim fantazijama o mijenjanju granica i stvaranju novih država u regiji gotovo. Zbog toga se Milorad Dodik i njegovi sljedbenici protive Šmitovom dolasku u BiH jer znaju snagu Njemačke na koju će Šmit kao Nijemac računati. Mnogo više nego što je Valentin Incko mogao računati na podršku neutralne Austrije. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here