Pogled iz Sarajeva: “Brzi odgovor” za svaki slučaj

Vježba “Brzi odgovor 2021” je dio multinacinalnih manevara kojim Američka vojska povezuje četiri različite vježbe na evropskom tlu

0
250

Sedamnaestog maja počinje bilateralna vojna vježba Američke vojske i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja će biti na poligonima Manjača i Glamoč, te u kasarni 5. brigade OSBiH i aerodromu Dubrave kod Tuzle. U njoj će sudjelovati 700 vojnika SAD-a sa opremom i 500 pripadnika bataljonske grupe lake pješadije naše vojske.

Ta grupa je, inače, prošla sva ocjenjivanja i ima certifikat NATO-a o operabilnosti, a njeni pripadnici idu i u mirovne misije u svijetu.

Vježba “Brzi odgovor 2021” je dio velikih multinacinalnih manevara pod nazivom “Branitelj Evrope” kojim američka vojska povezuje četiri različite vježbe na evropskom kontinentu. Održava se u 12 država s vojskom iz 27 zemalja i oko 28.000 vojnika, s borbenim avionima i helikopterima, ratnim brodovima i kopnenim snagama sa suremenim naoružanjem. Ima veliki geopolitilčku važnost, posebno na području zapadnog Balkana s porukom Moskvi – “mi smo ovdje, a ne vi”.

Onima koji su u Bosni i Hercegovini protiv ove vježbe, a takvih je i u vlasti i u opoziciji Republike Srpske, treba reći da se ona održava u okviru Partnerstva za mir NATO-a čiji je BiH član od 2006. godine i da ona jeste do sada najveća, ali da ih je bilo i ranije. Vježba ne bi trebala nikome biti prijetnja, ali jeste snažna američka podrška suverenitetu i teritorijalnoj cjelokupnosti BiH.

Onima koji imaju loše namjere, pa ih ova vježba, možda, plaši – to je njihov problem. Ona bi trebalo da odvrati pojedince i skupine koji eventuano kuju neprijateljske planove protiv BiH i nije nikakav odgovor na non-papere, jer je planirana godinu dana prije, kad tih tzv. opcija o budućnosti BiH nije ni bilo.

Za razliku od prošlogodišnje vježbe s Amerikancima, gdje su glavnu ulogu imali borbeni avioni F-16, koji su laserski gađali ciljeve na Glamočkom polju, na provjeri “Brzi odgovor 2021” ključnu ulogu imaju višenamjenski helikopteri UH-60 “blek houk” koji se koriste za brzo premještanje vojnika, oružja i opreme.

U ovaj se helikopter može ukrcati 11 vojnika s opremom i može tankovati dovoljno goriva za let od dva sata i 20 minuta. Takva letjelica, prema vježbovnoj pretpostavci, za tili čas može stići s jedne na drugu lokaciju, dejstvovati vatrom iz mitraljeza koji se na njega prikači, a kad se stvori potrebni uvjeti ona slijeće, a iz nje, po desantnom planu, iskaču rendžeri koji odmah mogu dejstvovati.

Osim toga, u okviru vježbe bit će i artiljerijska gađanja, kao i manevri pješadije i kad se sve to ima u vidu smiješno zvuči izjava Milorada Dodika o tome da je ovo on-line vježba sa simulatorima iz kabineta. On očito ili ne zna o čemu se radi, ili svjesno želi umanjiti njenu važnost i učinak. U ovom slučaju nema dvojbe: ili je vježba na terenu sa svim što je predviđeno – ili je nema, a itekako je ima.

I na kraju, iz samog naziva vježbe može se zaključiti da je njen cilj uvježbavanje za brzo vojno reagiranje ukoliko bi došlo do težeg narušavanja sigurnosne situacije ili drastičnog kršenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here