Pogled iz Sarajeva: Amerikanci u Njemačkoj

0
252

Ovih dana javio mi se čitatelj ovog portala iz Tuzle, kazavši da se preziva Hamzić, i zamolio da mu zbog opklade odgovorim na pitanje: da li se u američkim bazama u Njemačkoj nalazi 50.000 i više vojnika, kako je on mislio ili manje od toga? Nisam ga mogao obradovati budući da se u Njemačkoj sada nalazi oko 29.000 Amerikanaca, tako da je izgubio opkladu, ali je rekao da vjeruje u moju procjenu i zahvalio se.

Hamzić mi nije rekao u šta su se njegov prijatelj i on kladili, ali ne mogu reći da mi nije bilo drago što su se u razgovoru o tome od koga će tražiti da presudi sjetili baš mene. Valjda čitaju moje tekstove na ovom portalu i u Oslobođehju. Čitatelju sam, da ga utješim, kazao da bi, da mi je isto pitanje postavio prije desetak godina, dobio bi opkladu, ali u međuvremenu brojke su se promijenile.

Zapravo, broj američkih vojnika u Njemačkoj opadao je iz godine u godinu, a savezna vlada u Berlinu objavila je da je od 2006. do 2018. više nego prepolovljen taj broj, pa je sa 72.400 pao na 33.250, jer je vojska SAD-a razmještala jedinice u druge države zbog složenije situacije s globalnom sigurnošću. Inače, u Njemačkoj je pet od sedam garnizona vojske SAD-a u Evropi (preostala dva su u Belgiji i Italiji), a sjedište kopnene vojske (US Army Europe) stacionirano je u garnizonu u Visbadenu, blizu Frankfurta.

Američko vojno prisustvo u Njemačkoj zaostavština je okupacije saveznika nakon Drugog svjetskog rata, koja je trajala od 1945. do 1955. godine. Tokom tog perioda milioni pripadnika američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa bili su stacionirani u toj zemlji. Sjeveroistočni dio države, koji je u oktobru 1949 zvanično postao Njemačka Demokratska Republika (DDR), bio je pod kontrolom tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

U Zapadnoj Njemačkoj okupacija je bila regulirana Okupacijskim statutom potpisanim u aprilu 1949, kada je ta država osnovana. Statut je omogućio Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u da imaju okupacijske snage i punu kontrolu nad razoružanjem i demilitarizacijom Zapadne Njemačke. Kada je vojna okupacija Zapadne Njemačke zvanično okončana ta država je vratila kontrolu nad svojom odbrambenom politikom, ali umjesto Okupacijskog statuta usvojen je drugi akt s partnerima iz NATO-a poznat kao Konvencija o prisustvu stranih snaga u SR Njemačkoj. Tako je Zapadna Njemačka 1954. godine omogućeno da osam članica NATO-a, uključujući SAD, ima stalno vojno prisustvo u Njemačkoj i taj sporazum i dalje regulira uvjete prisustva NATO-ovih trupa koje su i danas u toj zemlji.

U američkim vojnim bazama i ustanovama u Njemačkoj nisu zaposleni samo vojnici već i civili. Mnogi od njih su doveli i svoje obitelji i na taj način su oko američkih baza i garnizona nastale velike zajednice američkih građana. U nekim od njih, kao što je slučaj sa zračnom bazom Ramštajn ne nalaze se samo kasarne, zračne luke, skladišta i sportski tereni, nego i šoping centri, škole, pošta i policija. Američki dolar je tamo valuta kojom se uglavnom sve plaća što je i logično jer su i plaće u dolarima.

Primjer s početka ovog komentara potvrđuje da ima klađenja i iz raznih oblasti, pa i međunarodne politike, što znači da je mnogo toga ljudima zanimljivo. Sada kako se više boravi u kući zbog zaštite od Covida-19 izgleda da je sve šira sfera interesiranja i više je povoda za klađenje među prijateljima. I veliko je povjerenje u onoga ko treba da presudi. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here