Pogled iz Sarajeva: Amerika naoružava Bosnu i Hercegovinu

Nabavkom četiri helikoptera Huey II, 86 vozila Humvee i opremanjem Bataljonske grupe lake pješadije SAD su u Oružane snage BiH donirale više od 60 miliona dolara i prvi su joj partner

0
279

Povodom Dana Oružanh snaga Bosne i Hercegovine ambasador SAD-a  Majkl Marfi izjavio je da su Amerikanci već godinama najveći partner naše vojske i da će to biti i ubuduće. Nedavno dodijeljeni grantovi uključuju nabavku četiri helikoptera Huey II, 86 oklopnih vozila Humvee točkaša, te opremanje Bataljonske grupe, što sve zajedno iznosi više od 60 miliona dolara.

Očigledno  je da ne postoji nijedna druga zemlja kojoj je više stalo do BiH i podrške Oružanim snagama BiH od SAD. Ambasador Marfi je isakao da će njegova zemlja do kraja ove godine našoj vojsci darovati dodatnih 17 miliona dolara, od kojih pet miliona dolara ide za infrastrukturu kibernetičke sigurnosti i obuku. Treba dodati da 20-tak naših vojnih lica svake godne bude na educiranju i usvaršavanju u raznim akademijama Armije SAD-a.

Pored Amerikanaca, Evropska unija odobrila je dodatnu tranšu od 10 miliona eura, a na razne načine pomažu nam i Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Turska, Švicarske i drugi. Oni unapređenjem u modernizacije vojske jačaju ukupnu sigurnost BiH.

Naravno, vrlo smo zahvalni našim prijateljima iz inostranstva na pomoći, ali uvijek je aktuelno pitanje: zašto se godinama iz državnog proračuna nedovoljno izdvaja za Oružane snage BiH – svega oko 290 milina KM. Iako je zbog viših cijena svih roba i usluga ove godine došlo do enormnog povećanja budžetskih prihoda, nažalost nije bilo povećanja sredstava za OSBiH.

Vlast u Republici Srpskoj nažalost ima negativan stav o vojsci koju smatra nepotrebnim troškom i ističe da bi BiH trebala biti demilitarizirana i vojno neutralna. Takav stav se onda prenosi u Vijeće ministara i domove Parlamentarne skupštine BiH i vojska se finansijski limitira. Iz RS-a zapravo u vojnoj neutralanosti žele kopirati Republiku Srbiju, ali je pitanje koliko je Srbija nesvrstana u vojnom pogledu kad je tendenciozno naoružava Ruska Federacija.

Probosanske snage znaju da nam je vojska potrebna kao čuvar stabilnosti i suvereniteta i tetirorijalnog integriteta i da, kao zemlja partner NATO-a, ima određene obaveze. Osim toga, BiH je od prije tri godine u akcionom programu za prijem u ovaj vojni savez i svake godine se u Brisel šalje godišnji program reformi koji ne obuhvata samo vojsku.

Kad se sve sumira, najveći ovogodišnji uspjeh Oružanih snaga BiH je odlična ocjena deklarirane Borbene grupe lake pješadije, a tih 840 ljudi iz te formacije je 10 posto personala OSBiH. Na vježba “Kombinovani napor 22” ljetos na Manjači ova bataljonska grupa potvrdila je da je opremljena, osposboljena i uvježbana za sve mirovne operacije NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Ministar odbrane Sifet Podžić, na pres-konferenciji povodom Dana OSBH, rekao je:

“Ova država ne ispunjava obaveze u vezi sa modernizacijom, to ide jako sporo. Očekivao sam nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu da će i BiH povećati budžete za odbranu. Borili smo se, nije išlo, ali tvrdim da će nova vlast to morati uraditi. Ulaganje u odbranu nije trošak, nego investicija”.

Oružane snage BiH, i pored otpora iz RS-a, sve bliže su prijemu u NATO, a iz ovog saveza poručuju da su uz Bosnu i Hercegovinu i da neće dopustiti da bude ugrožena ruskim uticajem. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here