Pogled iz Sarajeva: ALTEA upozorenje Srbiji

General iz NATO-a istakao je da će EUFOR odlučno reagirati u slučaju remećenja mira u Bosni i Hercegovini bez obzira o kome se radi

0
113

U zvaničoj posjeti Beogradu ovih dana boravio je zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande NATO-a za Evropu, general-potpukovnik Bris Ude koji je, prema šturom saopćenju, sa srbijanskim vojnim funkcionerima razmijenio mišljenje o bezbjednosnoj situaciji na Balkanu. Nije on, nravno, došao zbog protokolarnih razloga, nego vjerovatno da upozori vodstvo Srbije da, nakon što su se u posljednje vrijeme enormno naoružali, niukom slučaju ne remete mir i ne ugrožavaju susjede.

Ovo Udeovo upozorenje još više dobija na važnosti kad se zna da je on, pored navedene dužnosti, i komadnant EU operacije ALTEA u okviru koje u Bosni i Hercegovini djeluje evropska vojska EUFOR. General Ude je izravno nadređen komadantima EUFOR-a koji imaju jednogodišnji mandat. Na toj dužnosti od 20. januara ove godine je austrijski general-major Anton Veseli, dok je od 11. maja načelnik štaba mađarski brigadni general Zoltan Samođi.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je generalu Udeu rekao da Srbija čvrsto ostaje na poziciji poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih međunarodno priznatih država i da očekuje isto od međunarodne zajednice. Dodao je da Srbija predano i vidljivo u praksi gradi mostove saradnje sa svim susjednim državama i da teži razvoju regije i očuvanju mira i stabilnosti. Ovo su, naravno, ohrabrujuće riječi i bilo bi sjajno da su i svi praktični potezi srbijanskih funkcionera sada i ubuduće, također, konstruktivni.

Pretpostavlja se da je general Ude prihvatio ovo ministrovo obraćanje, tim prije kad se zna da je Srbija 90-tih bila agresor u Hrvatskoj i BiH. General je, kako je saopćeno, domaćinu dao do znanja da međunarodne snage u operaciji „Altea“ preduzimaju sve mjere radi očuvanja bezbjednog i sigurnog okruženja u BiH i ako bude potrebno uz postojećih 1.100 vojnika angažiraće još toliko iz operativne reserve – pa i više.

EUFOR je 2004. godine preuzeo misiju NATO-a na provođenju Dejtonskog sporazuma, osigura mir i pruži podršku procesu evroatlantskih integracija BiH. Početni kapacitet EUFOR-a bio je 7.000 vojnika. Zbog pozitivnih sigurnosnih promjena mandat mu je promijenjen četiri puta, s tim da je zadnja izmjena bila u septembru 2012. godine. Nakon toga u EUFOR-u je 600 stalnih vojnika iz 19 država, ali je njihov broj zbog predostrožnosti, nedavno povećan za još 500 iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Aktivacija 500 pripadnika rezervnog sastava u skladu je sa mandatom ALTEA i zahtijevala je visok stupanj planiranja i logistike da bi se vojnici uspješno rasporedili u područje misije. General Veseli tvrdi da EUFOR nikome ne prijeti, nego da je nepristrasna multinacionalna vojna snaga, koja je posvećena podršci svim građanima BiH. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here