Podržano 7 poslovnih ideja mladih u Banovićima i Čeliću

Nakon završetka poduzetničke obuke na području općina Banovići i Čelić učesnici IMPAKT inkubatora poslovnih ideja prezenturali su svoje poslovne ideje.

Već drugu godinu zaredom Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt, JU Služba za zapošljavanje TK i 10 lokalnih zajednica, provodi sveobuhvatni program podrške razvoju poduzetništva mladih pod nazivom IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Sedmero mladih ljudi dobilo je podršku u pokretanju ili razvoju svoje poslovne. Sa području opštine Čelić to su Adisa Mujčinović (AVANT GARD LINGERIE), Nermin Mešić (Održavanje zelenih površina Ratkovići) i Semir Mehanović (Autoškola Manual MS) a iz Banovića: Adela Huseinbašić (Eko jaja Banovići), Alen Modrić (Namještaj Lina), Jasmin Pirić (VEMI Lux – proizvodnja namještaja) i Dino Turalić (DR Nature).

Čelić

Prezentacijama poslovnih ideja prisustvovali su načelnici ovih opština, Bego Gutić i Admir Hrustanović, koji su istakli značaj implementacije ovog projekta. Implementacija Strategije za mlade Tuzlanskog kantona jedna je od važnih segmenata aktivnosti Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona sa posebnim naglaskom na aktivnostima usmjerenim ka rješavanju problema nezaposlenosti mladih.

U Banovićima je Općina osigurala dodatnu podršku za dva učesnika koji su izvan dobne granice mladih.

Član stručne Komisije za ocjenu poslovnih ideja Lejla Elezović u svom uvodnom obraćanju istakla je značaj realizacije projekta kako za samozapošljavanje mladih tako i za poticanje poduzetničkog duha i aktivizma mladih.

Ove sedmice finalne prezentacije poslovnih ideja održat će se u Sapni, Teočaku i Doboj Istoku gdje će biti dodijeljeno još najmanje 9 grantova za mlade. Ciklus se nastavlja na jesen kada će javni pozivi biti objavljeni za ostalih 10 lokalnih zajednica koje su uključene u projekat: Tuzla, Kladanj, Lukavac, Gračanica i Kalesija. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *