Podržan Dodikov kontroverzni zakon o takozvanim stranim agentima

Milorad Dodik entitet RS pretvara u područje totalitarizma (Foto: X)

(Pretvara Republiku Srpsku u entitet totalitarizma – Foto: X)

Parlament Republike Srpske danas je glasovima vladajuće većine koju kontrolira Milorad Dodik usvojio nacrt zakona kojim se predviđa registriranje nevladinih organizacija kao “stranih agenata” te im se nameće strogi nadzor i uvodi mogućnost zabrane rada.

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kako glasi puni naziv tog dokumenta, u parlamentarnu je proceduru upućen na Dodikov prijedlog, a posebice strogo tretira sve organizacije koje primaju bilo kakvu financijsku potporu iz inozemstva.

“Agenti stranog utjecaja”

Nacrtom zakona predviđena je njihova posebna obveza registracije pod oznakom “agenata stranog utjecaja”, uvode se striktne financijske kontrole te im se zabranjuje svako političko djelovanje, a zatvaranje im prijeti ako vlasti procjene da one svojim djelovanjem krše entitetski ustav.

Zastupnici oporbe su tijekom rasprave u parlamentu isticali kako je riječ o novom pokušaju gušenja slobode javnog djelovanja na tragu ranije usvojenih izmjena kaznenog zakona RS kojima je uvedena kriminalizacija klevete, objavila je Hina.

Donošenje ovakvog zakona ranije su oštro osudili iz Delegacije EU u BiH, veleposlanstva SAD-a kao i iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira uz ocjenu kako se RS pokušava poslužiti ruskim modelom gušenja kritike vlasti. Nacrt spornog zakona sada je upućen u javnu raspravu koja bi trebala trajati mjesec dana, a potom bi se o njemu u formi prijedloga ponovo trebalo raspravljati u parlamentu.

Europska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog izglasavanja nacrta tog zakona. U EU ističu da bi konačno usvajanje tog zakona proturječilo obvezama vodstva RS-a da unaprijedi europske integracije BiH, a posebno ključnog prioriteta o civilnom društvu i ključnog prioriteta o slobodi izražavanja i medija.

“Europska unija je ozbiljno zabrinuta zbog nedavne zakonodavne inicijative i najava u entitetu Republike Srpske koje su u suprotnosti s europskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući i nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u kojem se nevladine organizacije označavaju kao strani agenti”, stoji u priopćenju službe za vanjske poslove Europske unije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *